Een marathon lopen. De meeste mensen worden al moe als ze eraan denken. Maar dat geldt niet voor Barry Smetsers (46) uit Spoordonk. Als het aan hem ligt loopt hij er binnenkort tien achter elkaar. Tien! Ja, u leest het goed. Hij liep zijn eerste marathon - die van Eindhoven – in 2016. Toen hij aan zijn training voor de marathon Amsterdam begon, ontstond het idee om er tien achter elkaar te lopen. Vrijdag 2 oktober is het zover. Dan start hij, aan de voet van Arc de Triomphe in Parijs, aan een reis van 422 kilometer in tien dagen. Omdat het kan. En voor het goede doel. We fietsen een training mee om antwoord te vinden op de vraag: Waarom? In hemelsnaam, waarom?
Dinsdagavond 18:15 uur. Bij de achterdeur trekt Barry zijn hardloopschoenen aan, activeert zijn hardloophorloge en loopt de Broekstraat uit. Ondertussen een vaste routine? "De laatste tijd probeer ik vijf keer per week te lopen, 20 kilometer per avond, in het weekend wat langer. Afgelopen winter heb ik veel intervaltraining gedaan." Als eigen ondernemer – Barry is tegelzetter – wordt er overdag ook al hard gewerkt. Waar komt de energie vandaan om 's avonds nog op pad te gaan? "Het is een vorm van rust voor mij. Hardlopen is voor mij geen verslaving, maar wel een motivatie. Zeker voor het goede doel. Iemand die ziek is, kan ook niet stoppen." De opbrengt van Barry's sponsorloop gaat naar RTO en Dirkje: "RTO zet zich in voor mensen met kanker. Mijn vader heeft ook kanker, maar voelt zich gelukkig nu goed genoeg om mee te gaan. Voor Dirkje willen we vooral iets leuks organiseren voor haar en haar lotgenootjes. Zij heeft een zeer zeldzame ziekte. De kans dat je twee keer op één dag door de bliksem wordt getroffen is groter."
Buurten
Na zes kilometer begint Barry te glimlachen: "Als dieseltje kom ik nu lekker in de flow. Dan probeer ik dit tempo, tussen de tien en elf kilometer per uur gemiddeld, vol te houden. Te hard is niet fijn, te langzaam ook niet. Ik moet niet gaan wandelen, want dan ben ik bang dat ik niet meer op gang kom." Barry zegt zelf, wat wij ook al vermoedden: "Ik ben een Bourgondiër, heb geen hardloopfiguur. Maar wel de mentaliteit. Na de vakantie ben ik acht kilo afgevallen. Wat er niet aanzit, hoeft ook niet mee." Hij kijkt nog eens op zijn hartslagmeter: "Ik zit iets hoger dan normaal. Dat komt door het buurten."
Teamsport
Hoewel Barry alleen moet hardlopen, heeft hij een team vrijwilligers die hem steunen: "Frank heeft mij een fittest cadeau gedaan waarbij Laurens van SportFocus mij hielp met trainingschema's en hersteltechniek. Marieke en Theo gaan mee als sportmasseurs, mijn pa navigeert onderweg en onze buurman bestuurt de camper." Ook het thuisfront steunt Barry met zijn tocht, hoewel zijn twee dochters niet alles meekrijgen: "In het weekend ben ik soms al terug voordat de jeugd wakker is."
Cent per kilometer
Onderweg wordt hij vriendelijk begroet, automobilisten steken een duim omhoog, vanuit een voortuin aan de Kattenberg wordt Barry zelfs toegejuicht. "Ik ben benieuwd wat we onderweg gaan tegenkomen. De eerste dag gaan we door de achterbuurten. Tegen de finish hoop ik dat er wat publiek langs de kant zal staan." Wie in ieder geval komen kijken zijn Barry's vrienden: Ze hebben een website gemaakt – hoeveelcentperkilometersponsorjij.nl – en weddenschappen afgesloten hoever hij gaat komen: "Toen ik het vertelde verklaarde ze mij voor gek, maar nu steunen ze mij."