Buurtkastjes, een win-win situatie
Soms zie je iets op Facebook en dan denk je: 'dat wil ik ook.' Dat geldt zeker voor Miriam (43). Ze was al langer aan het twijfelen om een buurtkastje op te zetten, maar hoe begin je daar nou aan? En om dat in je uppie te doen. Een aantal jaren terug zag ze een oproep op Facebook over buurtkastjes en daar hoefde ze niet lang over na te denken. Het kastje staat op haar oprit, bewust om mensen die er gebruik van maken privacy te geven. Heb je iets over? Dan kan je het er in zetten en als je iets te kort komt, kan je het er uit halen.
Door Angelina van Kemenade
Het buurtkastje heeft twee doelen; als eerste om de minima te helpen. Er is ook een voedselbank in Bladel, maar niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Soms val je net buiten de boot. Of mensen gaan er niet heen, omdat ze zich schamen. Daarnaast kan iedereen die iets over heeft dit in het kastje zetten. Zo gaan we ook voedselverspilling tegen.
De kinderen helpen mee
De kinderen van Miriam vinden het bijzonder dat er zo'n buurtkastje op hun oprit staat. Ze leren er veel van en helpen graag mee. Elke dag wordt er gecheckt of er eten over datum is. Het kastje wordt schoongemaakt en opnieuw ingericht als dit nodig is. Als er door grote donaties veel spullen zijn, maakt Miriam met haar jongste dochter pakketjes voor de andere kastjes. Zo kunnen ze de spullen mooi verdelen.
Wat kan er in de kastjes?
Het is altijd goed om je keukenkast na te kijken. Vaak staat er wel iets in dat jezelf niet gebruikt en een ander maak je er blij mee. Maar of alles goed bruikbaar is? Miriam vertelt dat iemand frituurvet van twintig jaar oud in het kastje heeft gezet. Dat is echt te oud. Ook producten die al open zijn hoeven niet meer in de kastjes. Vlees in blik, zoals knakworsten, groenten en rookworsten zijn goed bruikbaar. Ook verzorgingsproducten zijn welkom. En met kerst kan je denken aan snoep, noten of chips, iedereen vindt het fijn om iets extra's te hebben tijdens de feestdagen. Vergeet niet het kerstpakket te checken. Daar zit vaak iets in wat je zelf niet nodig hebt en waar je een ander weer blij mee kan maken.
MUP kastje
Naast buurtkast, is het kastje van Miriam ook een MUP kast. Dit houdt in dat hier menstruatieproducten te vinden zijn. Toen Miriam hiermee begon, was haar kastje te klein. Ze heeft een oproep gedaan voor een grotere kast. Helaas kwam daar geen reactie op. Wel heeft iemand toen een gelddonatie gedaan, zodat ze zelf een grotere kast kon aanschaffen.
Donaties
Naast donaties van buurtbewoners, krijgt Miriam ook donaties van winkels en scholen. Zo heeft een winkel eens contact met haar opgenomen. Zij hadden wafels en peperkoek over. Vervolgens stond de oprit vol pallets met wafels en peperkoek. Zo'n grote donatie is verdeeld over alle kastjes. Op de school van de jongste dochter van Miriam heeft een lege krat gestaan. Hierin kon iedereen iets doneren voor de buurtkastjes. Na een week hadden ze twee kratten vol.
Iedereen is welkom
Miriam wil graag iedereen bedanken die de kastjes steunen en gevuld houden. Iedereen is welkom, je hebt geen indicatie nodig om gebruik te maken van de kastjes. Je kunt bijvoorbeeld ook iets ruilen. Leg er iets in wat je niet nodig hebt en haal er iets er uit dat je wel kan gebruiken. Dat hoeft niet, maar mag wel. Zo blijft het aanbod wisselend. Het zou mooi zijn als het kastje zichzelf onderhoudt. Inmiddels zijn er negen buurtkastjes verspreid over Bladel, Reusel, Hooge Mierde, Hulsel, Eersel en Duizel. Miriams kastje staat op de Heeleind 2c Bladel. Via de Facebookpagina Buurtkastjes de Kempen kan je zien of er een kastje bij jou in de buurt is.
Geef uw tekst hier ...