Door DHR. B.M.K.S. Thio
Apotheek Bergeijk
Wanneer doe je een sneltest
Een sneltest doe je juist niet als je klachten hebt, maar voor de zekerheid als je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij kwetsbare familieleden of als je in contact gaat komen met meerdere mensen (denk aan school/werksituaties) Het idee is dat als mensen zich regelmatig laten zelftesten, dit uitbreiding van besmettingen kan voorkomen.
Wat is het verschil van de sneltest en de GGD PCR test
De PCR test van de GGD is betrouwbaarder en kan het virus beter aantonen. De GGD PCR test kan twee dagen voor de klachten al aantonen of iemand besmet is geraakt met het coronavirus. De sneltest en de GGD PCR test worden beiden afgenomen in de neusholte met een wattenstaafje. Beide testen meten de aanwezigheid van een bepaald viruseiwit (antigeen) in het wattenstaafje.
De PCR test vermenigvuldigt in het lab de hoeveelheid viruseiwit (antigeen) en kan daardoor makkelijker bepalen of er viruseiwit in het wattenstaafje heeft gezeten.
In de sneltest, reageert de sneltest direct met het viruseiwit (antigeen).
Is de sneltest betrouwbaar
Mits deze goed is uitgevoerd, is een sneltest betrouwbaar. Een positieve uitslag betekent dat je besmet kan zijn met het coronavirus, een negatieve testuitslag is voor 80 procent betrouwbaar.
Wat doe je als je een positieve sneltest hebt
Als je een positieve sneltest hebt en dus besmet kan zijn met het coronavirus maak je een afspraak bij de GGD om het testresultaat te controleren. Tot de testuitslag van de GGD bekend is, blijf je thuis en houd je afstand van je huisgenoten. Je mag ook geen bezoek ontvangen.
Beschikbaarheid sneltesten
Op dit moment zijn de sneltesten beschikbaar bij apotheken. Wanneer er veel worden verkocht, kunnen de voorraden bij de groothandels een probleem vormen.