De bitterbal
Door Jasha van der Kolk
De bitterballen kunnen toch ook voor 18.00 uur gegeten worden? Bedacht ik me toen Rutte vertelde dat de terrassen eindelijk weer open zouden gaan. Van twaalf tot zes gaan ze open, en dat is volgens Rutte nog geen bitterballentijd. Er kwam een online storm na Ruttes uitspraak over de bitterbal, 'Ik eet om 12.00 uur al bitterballen, voor mij schrap je niks' en 'Het is altijd tijd voor een bitterbal', waren veelvoorkomende tweets. Maar laten we ook stilstaan bij hoe fijn het is dat we eindelijk weer lekker naar ons favoriete restaurant kunnen, op de fiets, zonnebril op en lekker flaneren door het dorp. Buiten hoor je de vogels fluiten, het is langer licht. En hoe de thuisbezorgd tassen stormliepen aan het begin van de avondklok, is die storm ook weer rustig, want we zijn van de avondklok af. Misschien staat de avondklok nu ook wel te koop op marktplaats. Voor hoelang dit zal zijn is natuurlijk de vraag in ons land, want we moeten niet vergeten dat het een serieus virus is en dat de mensen in de zorg nog steeds elke dag heel hard werken. Gister zei iemand werkend in de horeca tegen mij: 'Ik ben zo blij dat ik weer mag werken, ik werk nog liever op het terras dan dat ik zelf op het terras zit'. Dit liet me ook weer inzien hoeveel horecawerknemers weer gelukkig aan het werk kunnen in deze dagen, er is weer meer werkgelegenheid, zou onze economie dan langzaamaan weer een beetje vooruitgaan? Of moeten we vooral ook kijken naar het welzijn van de mensen, dat ze weer lekker in de horeca kunnen werken en dat men weer naar buiten kan om met de actuele richtlijnen toch nog van je favoriete drankje en de bitterbal kan genieten. Of lekker shoppen, dat kan ook weer nu de niet-essentiële winkels open zijn zonder afspraak. Je kan gewoon weer kleding passen in plaats van een online schatting maken van de afmeting van die leuke broek. Zou die broek me nog wel passen met deze extra coronakilo's erbij? Mijn naam vind je in ieder geval komende week op de reserveringslijst van een heerlijk Oisterwijks terras, hopelijk in de zon, genietend van hét icoon van de Nederlandse keuken: de bitterbal, wel een vegetarische versie voor mij. En natuurlijk erken ik en sta ik nog stil bij de mensen die hard werken om het virus te bestrijden, ik hoop dat juist zij straks ook weer van een bitterbal kunnen genieten.