By Super User on woensdag 30 maart 2022
Category: Column

De Oirschotse kazerne

Via facetime hebben we voor de laatste keer een interview met Rick. Dit is de drukste periode voor hem en zijn bedrijf en daarom zit hij nu in Oostenrijk. Maar hij wil toch nog graag wat vertellen over de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.

Door Ruud Thijssen

"Ik vindt het belangrijk dat mensen weten wat de kazerne in Oirschot doet en wat deze voor de omgeving betekent." Rick merkt namelijk dat mensen zich wel eens afvragen of de kazerne wel echt nodig is. "Hier heb ik een duidelijk antwoord op. Het is de grootste kazerne van Nederland en zorgt ook voor veel werk voor bedrijven uit regio De Kempen en de omgeving daaromheen, denk hierbij aan onderhoud en nieuwbouwprojecten op het terrein. Daarbij is de ligging van deze kazerne perfect. De snelweg is dicht bij en er is een militair vliegveld in de buurt."

Geschiedenis
De kazerne is genoemd naar generaal-majoor A.C. de Ruyter van Steveninck, voormalig commandant van de Prinses Irene Brigade. "Het is de thuisbasis van de 13 Lichte Brigade. Zij zijn inzetbaar bij internationale missies, maar zeker ook op nationaal niveau bij crisissituaties. Denk hierbij aan overstromingen, ondersteuning van de politie en de laatste twee jaar bij de COVID-19 pandemie en dat met name in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland", vertelt Rick vol trots. Het embleem van 13 Lichte Brigade toont een neushoorn. Dit vanwege kenmerken van de brigade; flexibel en snel inzetbaar, gepantserde voertuigen zorgen voor bescherming en past alleen noodzakelijk geweld toe. Maar hoe is deze kazerne nu eigenlijk ontstaan? "Het begon in de herfst van 1944, toen het gebied door de (Britse) geallieerden gezuiverd werd van Duitse troepen. Op 17 oktober 1944 nam de Prinses Irenebrigade het gebied over en verschanste zich ten zuiden van het Wilhelminakanaal. Ondertussen werd het zuiden van Nederland bevrijd en begon men met de wederopbouw van de landmacht. Er zou een kampement voor zo'n 15.000 militairen worden aangelegd, waartoe eerst aan Best werd gedacht. De lukte niet en op 22 juni 1945 werd besloten om het kampement te bouwen aan de Eindhovensedijk te Oirschot", legt Rick uit.

Samenwerken
Wat Rick ook een belangrijk en sterk punt vindt van Defensie, is het vormen en ondersteunen van de jongere generatie. "Defensie, politie en Brainport Eindehoven werken op dit moment heel goed samen. Vooral op het gebied van autonoom rijden en robotisering. Studenten werken op de kazerne dan ook op vele verschillende manieren mee aan projecten." Volgens Rick is dit heel positief. "We kunnen deze generatie nog veel leren, zeker als het op doorzettingsvermogen aankomt, maar vergeet niet dat het ook andersom geldt. Wij leren ook veel van de generatie die nu bij ons op de kazerne rond loopt."

Oekraïne
Natuurlijk kan de vraag of de oorlog in Oekraïne niet ontbreken. "Het is een spannende tijd", legt Rick uit. "Op alle niveaus staat defensie in de hoogste paraatheid en we kunnen meteen actie ondernemen, maar laten we hopen dat dit niet nodig is. Maar ik blijf het zelf op de voet volgen via alle nieuwsuitingen."

Grijp je kansen
"Ik wil graag nog een keer zeggen hoe blij ik ben dat ik voor defensie werk! Het is vaak zwaar, het vraagt ontzettend veel van je, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ze helpen je met studies, rijbewijzen en eigenlijk alles wat je zou willen, als het maar binnen de mogelijkheden ligt."

Dankzij de afgelopen vier artikelen waarin Rick vertelde over zijn passie, zijn wij meer te weten gekomen over zijn mooie en bijzondere baan bij Defensie. We wensen hem nog veel succes in de toekomst.