By Super User on maandag 06 november 2023
Category: Column

De ouders van…

Sinds dat hun dochter Eveline dit jaar in Hongarije wereldkampioene 4x400 meter estafette is geworden, samen met Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Femke Bol, zijn Harry en Ans ook bekende Nederlanders geworden. De ouders van Eveline hebben niet altijd in Vessem gewoond. "Dat klopt", zegt Ans, "wij zijn opgegroeid in Hilversum en hebben samen op dezelfde atletiekvereniging gesport, namelijk de Gooise Atletiek Club. Tijdens een uitwisseling in Londen hebben wij elkaar leren kennen. In 1978 zijn we verhuisd naar Arnhem. Begin 2000 zijn we naar Brabant verhuisd, we hebben ongeveer anderhalf jaar tijdelijk in Wintelre gewoond en zijn toen definitief in Vessem gaan wonen. Eveline is in Arnhem geboren maar zij is in Vessem naar de basisschool gegaan, dus haar roots liggen wel hier in Vessem.
Door Fritz Claassens
Veel atletiek voor Harry en Ans
Harry: "Ik deed aan hardlopen en crossen. Later liep ik voor het competitieteam van GAC en liep dan de 1.500 meter, 5.000 meter of de 3.000 meter steeple. Het meedoen met het competitieteam werd per wedstrijd bekeken wie er aan welk onderdeel ging meedoen." Ans zegt, "Ik deed andere onderdelen dan Harry. Voor mij waren het kortere afstanden, zoals de 400 meter en de 800 meter. Ook het hoogspringen en verspringen behoorden tot mijn favoriete onderdelen in de atletiek. Bij competitiewedstrijden kom je uit voor je vereniging en dan deed ik vaak mee met hoogspringen, de 400 meter en de 4x100 meter estafette. Harry heeft later bij wedstrijden in de hoofdklasse ook de steeple gelopen." Het is wel oefenen voor zo'n onderdeel maar het is goed te doen. "Mijn eerste marathon was in Apeldoorn", zegt Harry "dat was de Midwinter Marathon. Ik heb een gedeelte van deze marathon ook nog even gewandeld want ik was te hard van start gegaan. Verder heb ik twee keer de Marathon van Berlijn gelopen. Ik heb tot ongeveer 1990 in clubverband hardgelopen en toen we naar Vessem verhuisden, heb ik hier in de omgeving mijn eigen rondjes gelopen. Dit heb ik zo'n twintig jaar gedaan. Op dit moment wandel ik maar naar mijn idee, iets te weinig, toch loop ik als ik wandel twaalf tot vijftien kilometer per keer. Ik ben thuis ook aan het roeien, viermaal in de week. Ik roei twee tot vier sessies en in totaal twaalf kilometer per training."

Voor Ans is atletiek nog steeds belangrijk
Ans gaat eenmaal in de week een duurloopje doen in de bossen rond Vessem. Ans: "Na een flink aantal jaren ben ik weer op de baan gaan lopen en toen merkte ik dat er veel conditie en kracht verloren was gegaan. Om meer tijd aan Harry en Eveline te geven heb ik een erg drukke baan opgegeven. Vervolgens ben ik me ook meer gaan richten op speerwerpen omdat ik dat ook erg graag deed. Mijn eerste worpen met de speer waren voor vrouwen van mijn leeftijd best goed te noemen. Iemand wees mij erop dat met een worp van drieëntwintig meter je op de wereld seizoen ranglijst terecht zou komen. Ik ben toen op zoek gegaan naar een speerwerp trainer. Om mee te kunnen doen aan de wereldkampioenschappen voor masters wilde ik meer gaan trainen, ook in de winter, en minstens vijfentwintig meter kunnen werpen om door de kwalificaties te komen. Uiteindelijk wierp ik, dankzij mijn Oirschotse trainer, vierendertig meter. Op dit moment doe ik naast het werpen ook aan looptraining en krachttraining bij GVAC in Veldhoven. Ik geniet er enorm van om onbevangen met anderen te kunnen sporten."

Zoveel mogelijk Eveline gesteund
Vanaf het begin dat Eveline ging sporten hebben haar ouders Eveline gesteund. Naar wedstrijden toe brengen, en in de keuzes die Eveline maakte in de sport. Ook zij hebben er heel veel plezier aan beleefd en hopen met Eveline, dat haar droom uitkomt om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Geef uw tekst hier ...