Fontgrootte: +

De verborgen wereld van nachtvlinders

Begin mei mocht De Uitstraling met Frank Sanders mee op jacht naar nachtvlinders. In Reusel kent men Frank ook als d'n Thoemes. Daarover later meer. Mocht je bij deze jacht aan motten denken; na een avond op pad met natuurmens Frank leer je de schoonheid van nachtvlinders kennen.
Wil Gijbels

Het is ongeveer 22.00 uur als we met zijn uitrusting op het Gildeterrein komen. Routinematig spant hij aan de rand van het grasveld zijn wit laken, met daarbij de UV-lamp. Dit licht lokt de nachtvlinders. Op het laken kan Frank ze fotograferen.

Op nachtvlinderjacht
Frank vertelt ondertussen dat er zo'n 2400 soorten nachtvlinders in Nederland zijn. Vroeger werden de vlinders gevangen en met gespreide vleugels opgezet. Pas dan kon je goed zien welke soort het was. "Maar dat 'opzetten' is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig maak je een foto. Op waarneming.nl kun je dan controleren welke soort je hebt vast gelegd", zo vertelt Frank. In de loop van de avond volgt een waterval aan bijzondere namen van nachtvlinders die hij al gespot heeft. De mooiste vindt hij de Nachtpauwoog en de Pijlstaarten. Thuis in de tuin spotte hij heel veel stippelmotjes. En dat de Gevlamde vlinder maar een paar maanden, heel vroeg in het jaar, vliegt was voor De Uitstraling wéér een leermoment. Met zijn broer Geert heeft hij in de Reuselse moeren het Blauwe Weeskind waargenomen. Daar hadden ze een smeersel voor gebruikt. Frank vertelt dat de geur hiervan als een soort lokstof de vlinders aantrekt. "Het is een geheim recept", fluistert Frank. Maar voor De Uitstraling onthult hij dat het bestaat uit een mengsel van rode wijn, jam, bananen en stroop.

Tijd voor koffie
Nadat de duisternis is ingevallen blijkt het laken ook een perfecte landingsplaats voor meikevers. Na de eerste waarnemingen is het tijd voor koffie. Frank vertelt dan dat de interesse voor de natuur hem met de paplepel is ingegoten. Samen met zijn pa ging hij al vroeg met een riek de bossen in om eitjes te zoeken in mierenhopen. Die waren voor de vogels in de volière achter in de tuin. In zijn jeugd had hij met name interesse voor kevers. Rond zijn twintigste had hij al een hele verzameling. Gaandeweg leerde Frank steeds meer over insecten en dan met name kevers. "Er gaat dan een wereld voor je open." Voor Frank kunnen er niet genoeg insecten zijn. Daarom wordt hij serieuzer als biodiversiteit ter sprake komt. Hij noemt de weilanden cryptisch, 'grasvalt'. Dat ten koste gaat van het bodemleven. Alle middelen zijn volgens Frank gericht op de optimale groei van het landbouwproduct.

Zeldzame verstekelingen
Ook vakanties staan bij Frank in het teken van de natuur. Heerlijk vindt hij het om met Maria in zijn auto met de (kleine) Eriba-caravan op de bonnefooi te vertrekken. In een streek met veel natuur. "Ik ga dan 's ochtends door de natuur struinen. Stenen omdraaien en onder de schors van stammen naar leven zoeken." Door de combinatie van een vakantie en het jagen op vlinders heeft hij onbewust entomologen van Naturalis in verwarring gebracht. Op enig moment had hij thuis een zeer zeldzame Bladknopwesp gevangen. Een soort die in Nederland niet voorkomt. Wat bleek, Maria en Frank waren afgelopen jaar in Albanië op vakantie en daar zijn de larven in de caravan gekropen. Thuis bleken ze achter uit het koelkastje te komen dat langs de caravan stond. Mysterie opgelost.

D'n Thoemes
Dan nog zijn bijnaam. Daarnaar gevraagd zegt hij, er eentje te zijn van Thoemeskes, Thoemeskes, Piet. Dit betekent dat zijn vader en opa al Thoemes genoemd werden. Een verbastering van Thomas; hun eigenlijke namen. Voor Frank maakt het niet uit hoe hij genoemd wordt. "Ik reageer op allebei." Rond middernacht konden we naast veel meikevers ongeveer twintig soorten vlinders vastleggen. Helaas geen nieuwe soorten dit keer. Maar 'de jacht' gaat door.

Geef uw tekst hier ...


Ons nieuwe kabinet, vegetarische soep met ballen
Porto