By Super User on vrijdag 19 februari 2021
Category: Column

Ed van Kordelaar gaat voor mens en milieu

Ed van Kordelaar (82) uit Hilvarenbeek was zestien jaar directeur van de FIOM en vervolgens zestien jaar directeur van Blixembosch, een gespecialiseerd ziekenhuis in Eindhoven. Na in 1997 te zijn gepensioneerd, vervulde hij diverse bestuursfuncties. Tegenwoordig is Ed natuurgenieter in zijn achtertuin.

Door Mariël Hoefkens

Betrokken
Al op jonge leeftijd werd Ed tot directeur van het landelijke buro van de FIOM (Federatie van Instellingen voor Ongehuwde Moederzorg) benoemd, omdat hij bezig was met een proefschrift hierover aan de Tilburgse Universiteit. "Dat heb ik echter nooit meer afgemaakt. In deze totaal andere tijd had Bisschop Bekkers net het gebruik van voorbehoedsmiddelen toegestaan voor gehuwden! Seksualiteit vóór het huwelijk was een groot taboe, en een zwangerschap nog meer", wist hij. "Ik heb bij de FIOM hulpverleningsburo's opgericht, eerst voor de katholieke sector en later landelijk. Ook zette ik me in voor het ontwikkelen van eisen waaraan adoptieouders voor afstandskinderen moesten voldoen. In 1980 wilde ik graag van baan veranderen."

Blixembosch wilde multidisciplinair gaan werken, maar wist niet hoe. "Gezien mijn ervaring hiermee bij de FIOM, werd ik benoemd hoewel ik geen medische achtergrond had. Hier stichtte ik multidisciplinaire teams, wat alle Nederlandse revalidatiecentra overnamen", aldus Ed. "Destijds was ik de enige directeur bij Blixembosch, midden jaren '90 een unicum voor een ziekenhuis. Ik zat bij medische stafvergaderingen en had affiniteit met gespecialiseerde revalidatie, waarbij ernstige patiënten vaak hun hele levenswijze moeten veranderen."

Streven
Tevens werd Ed bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Revalidatiecentra en had overleg met het ministerie over verdere ontwikkelingen. "Daar pleitte ik voor een betere spreiding van revalidatie-bedden over Nederland, waardoor in Tilburg naast het Elisabeth Ziekenhuis een revalidatiecentrum kwam", vertelt hij. "Ernstige patiënten moeten vaak maanden worden opgenomen. Veelvuldig familiecontact is erg belangrijk, omdat patiënten weer teruggaan naar de maatschappij en vaak nog veel ondersteuning van hun familie nodig hebben."

Koninklijk geopend
Ook behandelde het revalidatiecentrum vierhonderd kinderen. "Als deze lichamelijk gehandicapte peuters voor het eerst naar school gingen, raakten ze vaak in paniek. Bij Blixembosch werden éénjarigen door hun moeder gebracht, waarbij moeder een paar uur wegging. Zo leerden kinderen hieraan te wennen", legt Ed uit. "Voor mij was de nieuwe kliniek, door prinses Margriet geopend, een hoogtepunt, net als het vijfentwintigjarig bestaan van Blixembosch. Onze regionale open dag trok duizenden bezoekers. We toonden een filmpje van een jongen met een geamputeerd been die leerde voetballen."

Fauna
Na zijn afscheid heeft hij zich nooit verveeld, want aan zijn tuin heeft Ed een dagtaak. "Met Brabants Landschap legde ik er paddenpoelen en houtwallen aan. Ik heb tevens Schotse hooglanders, maar vlinders hebben mijn bijzondere interesse en ik werd lid van de vlinderstichting. Elke vlindersoort kiest maar één plantensoort waarop ze eitjes leggen: de waardplant", licht hij toe. "Ik zette veel waardplanten in mijn tuin en geniet er in het vlinderseizoen van de vele vlinders. Mijn andere hobby's zijn fietsen, koken en bridgen, in clubverband, wat door Corona helaas allemaal stilligt."