Door Fritz Claassens
Jur vertelt met glinsterende ogen hoe het was in Sélestat. "Er werd door veertien Europese landen deelgenomen. Er waren drie leeftijdscategorieën: Children, Juniors en Young Riders. In iedere categorie mochten vier deelnemers per land meedoen. Ik deed mee in de categorie Juniors." Wat was de prijs die je mee mocht nemen", vragen we. "Ten eerste een gouden medaille en voor de pony heb ik een compleet tuig gewonnen. Per wedstrijd zijn er drie onderdelen waar je aan moet deelnemen. Elk paard of pony wordt vóór de wedstrijd gekeurd door een dierenarts. Tijdens de wedstrijden wordt er nog eens tweemaal getest op de gezondheid van de dieren", weet Jur te vertellen.
Drie onderdelen per wedstrijd
"Het eerste deel is de dressuur: De dressuur is vooral een test op de africhtingsgraad bij paarden/pony's. De paarden/pony's worden getest op de regelmaat van hun gangen, drang naar voren, soepelheid en correcte houding/gedragenheid. De menner wordt beoordeeld op zijn stijl en nauwkeurigheid van het rijden en op de beheersing van het span. Behalve de menner bevinden zich een of twee hulpkoetsiers ('grooms') op het rijtuig", vertelt Jur. "Ten tweede de Marathon: dit is een proef om het conditiepeil en het uithoudingsvermogen van de paarden/pony's te beoordelen en een test op het tempogevoel en de men vaardigheid van de koetsier. In de hindernissen gaat het vooral om de conditie en de stuurmanskunsten van de menner. Een hindernis is gebouwd met verschillende poorten, vaak A t/m F. De menner moet de poorten nemen van A, vervolgens B et cetra. De menner heeft vooraf de lijnen bepaald hoe deze te rijden. Het derde onderdeel is een vaardigheidsparcours: Bij de vaardigheidsproef worden vooral de conditie, gehoorzaamheid en souplesse van de paarden, alsmede de behendigheid en het vakmanschap van de koetsier beoordeeld. De doorgangen worden gemarkeerd door twee kegels waarop een balletje ligt. De ruimte tussen de kegels is slechts 20 à 35 cm breder dan de spoorbreedte van het rijtuig. Het omverrijden van kegels of het afstoten van balletjes levert strafpunten op. Er zit een tijdslimiet op het parcours, ben je later dan de van tevoren bepaalde tijd dan krijg je hiervoor ook strafpunten."
Heel veel trainingsuren
Iwan is een New Forest pony mét stamboom. "Mijn opa en vader hebben mij geïnspireerd om te gaan mennen. Sinds mijn achtste jaar doe ik dit en daarbij heb ik ook negen jaar gevoetbald bij DOSKO'32 in Duizel. Maar het mennen nam veel tijd in beslag, dus voetballen viel af. Mijn pony staat bij opa en oma", zegt Jur, "Ik train vaak drie tot viermaal in de week. De ene keer train ik bij De Bremekker in Eersel, de andere keer ga ik de bossen in om de conditie van de pony te trainen en soms zet ik een vaardigheidsparcours uit. Regelmatig ga ik met Iwan longeren, dat is een uitstekende aanvulling op en afwisseling van de training van de pony. Ik ga in het midden van de longeercirkel staan en de pony loopt in een cirkel om mij heen. Voordeel hierbij is dat de training onbelast is en ik vanaf de grond kan observeren hoe de pony loopt." Jurs' Personal trainer is Paul Jansen uit Eersel. "Paul heeft me uitstekend geholpen met het lastigste onderdeel van de wedstrijd, de dressuur. Mede dankzij hem ben ik Europees Kampioen geworden. Ik hoop nog vele jaren deze mooie sport te kunnen beoefenen", vertelt de gedreven Jur.