Door Janneke Vollebergh
Pleegouders?
Gesprekjes over pleegkinderen ontstaan. "Veel kinderen hebben hulp nodig", zegt Eva. Ze heeft eind 2019 al eens een 'hersenspinseltje' gestuurd naar Marc. De nodige appjes verder besloten ze een jaar geleden zich verder te oriënteren. Ze vragen een informatiepakket aan en ontdekken dat het mogelijk is vrijblijvend via een training bij Combinatiejeugdzorg antwoord te vinden op de vraag 'past dit bij ons?'
Als een zwangerschap
Ze hebben wel wat tijd nodig. "Het is net als een zwangerschap", zegt Marc, "Die hele wereld is onbekend. Theoretisch pik je snel een en ander op maar als je de verhalen hoort van kinderen, ouders en pleegouders en er filmpjes bij ziet begint het te leven. Alle facetten komen aan bod in groepsbijeenkomsten, inclusief rollenspellen en speeddaten met diverse type pleegouders. We hebben een levensboek ingevuld over onszelf. Dan kom je zelf aan de beurt, ga je het ervaren." Eva vertelt hoe dat ging: "Het was lastig om allerlei herinneringen uit je jeugd op te halen, een intens proces. We zijn er de hele vakantie mee bezig geweest. Ook bouw je een netwerk dat je gaat steunen en haal je referenties op." Dinsdagavonden tijdens de cursus, passen Marcs ouders op die het proces belangstellend volgen. Het echte besluit is gaandeweg gekomen. Ze krijgen meer beeld van de diverse typen pleegzorg. Leren zichzelf beter kennen en vertrouwen, ervaren de huisbezoeken.
Wachten
De begeleiders van Combinatiejeugdzorg kijken mee! Eva en Marc willen graag structureel constructief bouwen aan een veilig thuis voor een pleegkind, minstens twee jaar jonger dan de jongste van het gezin. Deeltijdzorg valt af. In een persoonlijk gesprek wordt van beide zijden de keus nauwkeurig besproken. De startdatum wordt vastgelegd. De laatste groepsavond delen de pleegouders-in-spe hun keuzes, er is info over financiën. Eva informeert collega's dat zij binnenkort mogelijk zorgverlof gaat aanvragen. Ze ervaart medewerking, iedereen is nieuwsgierig. Marc: "Het is nog steeds erg fictief. We hebben nog niets gedaan. Mensen zeggen nu al 'wat goed!' Maud en Gijs hebben ook hun zegje mogen doen in een speels gesprek met pleegzorg. Gijs zegt 'leuk!' op de vraag hoe hij het vindt. Wachtend tot er een kindje is, praten Eva en Marc met andere pleegouders en volgen verhalen. Er komt nog een matchingsproces voor het kind met het gezin. "Het gaat heel zorgvuldig, plaatsing gaat niet van de ene op de andere dag. Het moet echt passend zijn!"
Wil jij je oriënteren? Marc en Eva vertellen graag!
Informatiepakket of maandelijkse pleegzorgavond: www.combinatiejeugdzorg.nl
Geef uw tekst hier ...