Fontgrootte: +

Fernanda Raijmakers; Veel is maakbaar, maar niet alles

Wie de belangrijkste eigenschappen van Fernanda omschrijft kan in ieder geval niet zonder de termen 'creativiteit' en 'zorgen voor'.
Door Riny Brandes-van den Dungen

Zorgen voor anderen is altijd een belangrijk kenmerk geweest van Fernanda Raijmakers. Van oorsprong komt ze uit Walik, de lagere school volgt ze in Riethoven. Tijdens de middelbare schoolperiode komen haar creativiteit en zorgzaamheid bij elkaar in de activiteitenbegeleiding.

Jongerenkoor
In haar vrije tijd was Fernanda lid van het jongerenkoor in Riethoven. "Bij het koor zat Hans. Wij vonden elkaar wel leuk, toch heeft het nog een hele tijd geduurd voordat we een relatie kregen. Maar toen het zover was hebben we ook snel doorgezet. We waren een jaar of dertig toen we trouwden", vertelt ze.

Zoektocht
Nadat de oudste zoon Johan geboren wordt, is niet meteen duidelijk dat hij iets mankeert. Fernanda vertelt: "Het werd steeds afgehouden wanneer ik er iets over zei. Pas na een jaar werd bevestigd dat hij matig verstandelijk beperkt is. Gelukkig weet ik vanwege mijn achtergrond de weg, toch is het een hele zoektocht geweest om de juiste school en zorg te vinden. Dan realiseer je je wel dat niet alles maakbaar is. Inmiddels is hij zesentwintig en werkt hij verschillende jaren via Werkzin bij het Aquinohuis in Bergeijk. Daar wordt hij in zijn 'zijn' aangesproken. Hij heeft het goed naar de zin dankzij een positieve benadering." Nog niet zo lang geleden is bekend geworden dat Johan een zeldzame chromosoomafwijking heeft.

Beide benen op de grond
Ook jongste zoon Ruud worstelt met zijn gezondheid. "Zijn eerste epileptische aanval kreeg Ruud toen hij een jaar of twee was. Op zijn dertiende bleek hij een hersentumor te hebben en is hij geopereerd. Daarna was hij drie jaar vrij van epilepsie maar helaas is het daarna in alle heftigheid teruggekomen. Dan word je als ouders wel met beide benen op de grond gezet. We hebben altijd noodmedicatie in huis voor hem en soms moet zelfs de ambulance komen vanwege ademhalingsproblemen. Gelukkig heeft hij nu goede medicatie en is alles een stuk rustiger."

Geen taboe
Hans en Fernanda hebben jarenlang samen één baan gehad zodat hun kinderen de benodigde zorg konden krijgen. "Er gaat veel tijd en energie zitten in het zoeken naar scholen, therapieën en zo. Daardoor zijn we een heel hecht gezin geworden", legt Fernanda uit. Met z'n vieren genieten ze graag van een caravan huren in Frankrijk en later van vakanties in Spanje; meer aangepast op de kinderen. "De jongens moeten alle facetten van het leven kunnen ervaren. Hoe je ook bent; dat is geen probleem. Je moet in mogelijkheden denken, je kunt ze niet altijd afschermen."

Spiritueel
Dankzij Johan is Fernanda op het spirituele pad gekomen; "Tegenwoordig ben ik gericht op de natuur, de holistische mensvisie terwijl ik dat van huis uit niet heb meegekregen. Ik heb zes jaar de opleiding 'De Wolderse Heks' gevolgd en probeer deze tools in het dagelijks leven te gebruiken." Dat geeft haar veel steun en kracht, zowel privé als in haar werk. "Hans heeft een jaar of acht geleden een ernstig ongeluk gehad op zijn werk waaraan hij niet aangeboren hersenletsel heeft overgehouden. Dat vormt je." Haar opleiding, werkverleden en ervaringen met haar gezin hebben veel inzichten gegeven; "Dat komt me allemaal heel goed van pas als dorpsondersteuner. Ik weet de weg in de doolhof van zorgaanbieders. Het is een mooi en heel divers vak. Van het begeleiden van vrijwilligers en thema-activiteiten tot het bieden van een luisterend oor."

Slotjuffer
Het is nauwelijks voor te stellen dat Fernanda nog vrije tijd heeft. "Tijdens Halloween zijn er veel activiteiten in Riethoven; afgelopen jaar was ik Slotjuffer. Theater, muziek, poëzie, verhalen vertellen; het spreekt me allemaal aan. Ook samen koken doe ik graag. Indisch, aparte ovenschotels, bakken; we vinden het allemaal lekker. Nieuwe mensen, culturen en omgevingen ontdekken, openstaan voor nieuwe uitdagingen; dat is kenmerkend voor mij en mijn gezin."

Geef uw tekst hier ...


Groepsdruk
Doe 'X'