Fysieke gevolgen van het langdurig thuis werken
In tijden van corona en het vele thuiswerken brengen momenteel nogal eens klachten met zich mee. Men krijgt meer of opeens last van hun rug, nek, schouders of arm. Niet gek, want hoe ARBO verantwoord is die plek aan de keukentafel nu werkelijk? En werken op een klein toetsenbord of op je telefoon is ook niet echt bevorderlijk. Het zorgt allemaal voor lokale overbelasting. Om dit soort klachten te voorkomen zetten we graag een aantal tips van de fysio voor je op een rijtje.
1. Varieer van houding
Het is niet de houding op zich die voor klachten zorgt maar het is de tijdsduur die er uiteindelijk voor zorgt dat we klachten krijgen aan spieren en/of gewrichten. Daarom is het van belang om ieder half uur even één à twee minuten te bewegen, haal een kop koffie, loop even een stukje door het huis of tuin, doe rekoefeningen. Onbewust doe je dit namelijk op je werk wanneer je naar de printer loopt, een meeting hebt of staat te praten met een collega die je toevallig tegenkomt op de gang.
2. Kijk kritisch naar je werkplek
Waar je op het werk een speciaal ingericht kantoor hebt kom je thuis ineens aan de eetkamertafel te zitten. Let dus op de hoogte van je stoel. Stel deze zo in dat je onderarmen kunnen steunen op het tafelblad als je geen armleuningen hebt. Zit je dan te hoog en kun je niet met je voeten aan de grond, zoek een kistje of stapel boeken waardoor je precies de juiste hoogte voor je voeten af kunt stellen. Zorg ervoor dat je toetsenbord dichtbij staat, waarbij de ellebogen een hoek van 90 graden maken en de polsen dus steun krijgen. Wanneer er veel met de muis gewerkt moet worden, leg deze dan ook niet te ver weg. Door je werkplek thuis eens goed onder de loep te nemen kunnen er al een hele hoop klachten voorkomen worden.
3. Zorg voor balans
Het thuiswerken kan een verstoring geven in de balans tussen werken en ontspanning. Probeer hiervan bewust te zijn en creëer tijd voor jezelf om te ontspannen. Veel mensen ervaren nu extra stress. Door al het nieuws, door bijzondere omstandigheden of omdat je met zijn allen op elkaars lip zit thuis. 's Nachts lekker slapen kan dan een probleem worden, net als spieren die vooral in de ochtend wat stijver en gespannen aan kunnen voelen. Om zelf rustig te worden zou je bijvoorbeeld een ademhalingsoefening kunnen doen. Hoe? Vier seconden inademen, vier seconden de adem vasthouden, vier seconden uitademen en vier seconden niets doen. Let maar op, dit ontspant en kalmeert.
4. Ga wandelen
Liever niet slenteren, maar echt 20 minuten matig tot intensief wandelen. Het zorgt voor een goede doorbloeding, het immuunsysteem krijgt een goede boost en er gaat meer zuurstof naar de hersenen waardoor de hersenactiviteit wordt gestimuleerd. Het verlaagt het gevoel van stress en angst en geeft dus vermindering van spanning in het lichaam. Bovendien zie je nog eens wat van je omgeving.
Hier volgen nog even in het kort een aantal klachten die het thuiswerken met zich mee kunnen brengen:
• Last van de nek regio
• Hoofdpijnklachten
• Schouderklachten met of zonder uitstralende pijn naar een of beide armen
• Pijn tussen de schouderbladen, soms ook bij diep ademhalen
• Lage rugklachten als gevolg van het langdurig zitten, met eventueel uitstralingspijn naar de bovenbenen
• Algehele stijfheid
Zo zijn er nog tal van varianten op de hierboven beschreven klachten. Wanneer je fysieke ongemakken begint te krijgen is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut. Blijf er niet onnodig lang mee rondlopen of ZITTEN...