By Super User on maandag 20 april 2020
Category: Column

Harco van Hees

Werken onder Corona Diessen
De Uitstraling is heel benieuwd hoe mensen nu hun werk doen tijdens deze coronacrisis. Deze crisis gaat lang duren en moderne middelen worden massaal ingezet om te communiceren en te werken op afstand. In gesprek met IT'er Harco van Hees.

Door Toine van Balkom

Harco is geboren en getogen Diessenaar. Hij is getrouwd met Belinda en ze hebben drie kinderen: Indy, Lois en Jens. Harco: "Ik ben 54 en werk al meer dan dertig jaar op de afdeling informatietechnologie van de gemeente Tilburg. Ik ben een echte voetballiefhebber, als coach actief bij RKDSV én fan van Ajax. Verder heb ik hardlopen als sport en doe ik al jaren mee met het gemeenteteam aan de Tilburg Ten Miles. Normaliter ga ik elke werkdag met de fiets naar het werk. Maar dat hoeft nu niet meer door de coronacrisis. Iedereen moet verplicht zoveel mogelijk thuis werken. Dat heeft voor- en nadelen. Je mist met name direct contact nu alles op afstand gaat. Alles is wat formeler en je hoort niet wat de collega's hebben meegemaakt in het weekend en wat er speelt op persoonlijk vlak. Je kunt elkaar ook moeilijker in de gaten houden wat soms echt nodig is. In een video-overleg komt dat niet naar buiten. Voordeel is wel dat je de kinderen vaker ziet en we thuis weer spelletjesavonden houden."

Diessen
"Ik wandel en fiets regelmatig door het dorp en daar is het, met uitzondering van landbouwverkeer, erg rustig. Je ziet alle mensen keurig op afstand van elkaar wandelen en fietsen. Mijn dochter Lois werkt bij de Plus-supermarkt. Daar lijkt soms wat minder geduld te zijn, zoals even wachten totdat de zelfscanapparaten hun ontsmettingsbeurt hebben gehad. Die scanner wordt toch eventjes snel onder haar arm door uit het rek gehaald. En ook moet er soms corrigerend opgetreden worden om toch verplicht met een kar of mandje te winkelen. Het lijkt wel of alle coronafrustratie er bij het winkelen ineens uitkomt. Ik fiets normaliter honderd kilometer per week naar het werk. Die beweging mis ik nu ook, maar ik wandel dan 's avonds weer met Belinda en dan kloppen we her en der op ramen van mijn ouders en kennissen om te checken of daar alles oké is."

Videobellen
"We vergaderen middels een videovergadersysteem waar je met koptelefoon en de laptopcamera aan deelneemt. Dat gebeurt tweemaal per week met alle directe collega's, maar ook alle projectoverleggen gaan op die manier. Het verbaasde me hoe snel het systeem Microsoft teams beschikbaar was gesteld voor duizenden collega's. Cursussen doen we via een ander programma namelijk Zoom. Nadelen zijn er ook. Videovergaderen is vermoeiend, je moet geconcentreerd kijken en luisteren. Thuis heb ik maar een klein schermpje en mijn bureaustoel is van hardhout, maar de koffie is thuis wel beter. En wat erg leuk is: een gebakje krijgen van je vrouw en dat voor de camera gaan opeten. Dat kan ik iedereen aanraden. Wij kunnen op deze wijze goed doorwerken aan onze projecten en afstemmen met leveranciers, projectleiders en beheerders, maar of je zo altijd moet willen werken zonder fysiek contact, dat lijkt me niet ideaal. Bovendien is een dagelijks fietstochtje en even weg van huis, zeker als dat huis vol zit, ook wel fijn."

Veranderingen
"Er gaat nog veel gebeuren in en na deze zware tijd. Het wordt een droevig jaar met veel slachtoffers. En veel is al veranderd: school, examens, feestjes en festivals, ons jaarlijkse vriendenweekend, de sportwereld en de economie liggen op hun gat. Ik hoop dat er snel een vaccin gevonden wordt. Mijn broer werkt nu lange dagen op de IC. In de medische wereld moet en gaat veel veranderen. Daar gaan ze het nodige geld in stoppen. Dat is nu ook wel duidelijk geworden bij de politiek. ICT gaat helpen in het onderzoek naar vaccins. Hopelijk is dit de laatste uitbraak dit millennium. Sterkte allemaal en vooral samen positief blijven is mijn boodschap."