De herfst is alweer in volle gang. Na een lange, droge en warme zomer is het regenseizoen begonnen. De natuur is er blij mee en de water te korten worden aangevuld. De eerste stormen zijn geweest en we zijn alweer vier maanden voorbij de langste dag. Oftewel korter licht en langere avonden.
Dat betekent ook langer binnen zitten en minder buiten zijn. Dat merken we natuurlijk met het coronavirus. Eerst was Reusel-De Mierden koploper met corona in Nederland, maar Bladel ging er toch nog overheen en dat is zelfs landelijk nieuws geworden. Ook in de landen om ons heen zie je de cijfers oplopen en worden strengere maatregelen genomen om het virus in te perken.
Op dit moment neemt het aantal ziekenhuisopnamen toe en gaat de normale zorg er onder lijden. Dus de komende vier weken zijn er weer duidelijk beperkingen in de bewegingsvrijheid. Het wordt binnen zitten. Misschien een idee om binnen het gezin de bordspelletjes uit de kast te halen en er gezellige spelletjesdagen van te maken. Of wellicht de klusjes doen waar het niet van kwam. De tuin zullen we niet meer in hoeven nu. Het was wel aan de tuinen in het voorjaar te zien dat er meer tijd was om die netjes te maken.
Belangrijk is het ook om de ouderen en alleenstaanden in de gaten te houden. We moeten oppassen dat die niet vereenzamen. Dus let op de medemens! Veel mensen hebben het nu zwaar met hun eigen bedrijf en met het bedrijf waar ze voor werken. Bepaalde sectoren liggen helemaal stil. Denk vooral aan de horeca, de theaterwereld. Geen musicals, geen toneelstukken, geen opera's en operettes. Geen grote evenementen en ook de muziekgezelschappen en koren hebben hun activiteiten gestaakt of in ieder geval op een laag pitje gezet.
Ook het verenigingsleven ligt voor een belangrijk deel stil. De verenigingen moeten oppassen dat leden blijven en gemotiveerd kunnen worden om nog in actie te komen. Ook de inkomsten voor de verenigingen uit hun kantines zijn weggevallen. Dat zal bij menig vereniging een contributieverhoging veroorzaken. Bij verenigingen en stichtingen zijn goede statuten van belang. Dus nu is het tijd om ernaar te kijken. Een stichting wordt opgericht bij notariële akte, dus het eerste contact loopt via de notaris, zodat die kan zorgen dat die statuten optimaal zijn. Bij een vereniging hoeven de statuten niet vastgelegd te zijn in een notariële akte. En als de vereniging dan ook niet is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, dan is de handelende persoon naast de vereniging aansprakelijk voor de gevolgen van het handelen namens de vereniging.
Is zo'n vereniging wel ingeschreven in het handelsregister dan is de handelende achter de vereniging aansprakelijk, dat wil zeggen dat eerst de vereniging wordt aangesproken. Kan die niet nakomen of doet de vereniging dat niet, dan is de handelende aansprakelijk. Zijn de statuten wel vastgelegd in een notariële akte, dan is er ook de verplichte inschrijving in het handelsregister en is een bestuurder niet rechtstreeks aan te spreken door een derde, tenzij hij/zij de zaken bewust fout doet of fraudeert.
Ook is het verstandig na verloop van tijd de statuten nog eens te laten nakijken door een notaris om te kijken of ze nog steeds passend zijn of dat ze moeten worden aangepast aan nieuwe tijden en andere activiteiten. Een andere belangrijke reden is natuurlijk dat de notaris de expert is op het gebied van statuten en ook de persoon is die u graag voorziet van zijn/haar advies ten behoeve van uw vereniging en stichting.