Hoffelijke dorst
Gortdroog, dat zijn onze zandgronden. Klapzand wordt het ook wel genoemd. Op Kempische grond is het tuinieren met een dorstige mond. En het wordt nóg droger. Tijd voor een natje, en vooruit dan, ook een droogje. Wij geven je alvast tips waar je uit kunt putten.
Door Wouter van Maanen
van Maanen en Leyten Hoveniers
Dichtbegroeid
Kale plekken in de tuin verschralen sneller dan een dichtbegroeid tapijt. Als je jouw tuin aanlegt, zorg dan voor een dichte hof. Bodembedekkers geven dat spaarzame dek. De beschaduwde tuingrond krijgt minder kans om te verdampen. Jouw planten varen er wel bij en houden makkelijker hun vocht vast. Een aaneenschakeling van de schuimbloem Tiarella Cordifolia of de immer geroemde goudaardbei Waldsteinia Ternata geven jouw tuin onuitputtelijk plezier.
Vochtige verkoeling
In de droogtestrategie hebben we nog meer tips voor op een tegeltje: Minder tegels! Tegels houden warmte in plaats van water vast. Ze stralen ook in de avond nog lang hun warmte uit. Aarde heeft een sponswerking. Juist door de factor groen in de tuin te verhogen, verklein je de kans om te verdrogen. Zo houd jij in hete zomers het hoofd lekker koel en ook de planten maken met deze vochtige verkoeling een huppeltje.
Dorstlessers
Bomen en struiken werken als een parasol op onze bol. Dakbomen werken wonderlijk als een schaduwdoek. Geef jouw tuin en terras bijvoorbeeld met platanen een Frans gevoel. Het joie de vivre realiseer je ook met de moerbeiboom. De blauweregen Wisteria drapeert zijn lange ranken om elke vorm of hoek. En overweeg eens een druivenrank te planten. Wonderschoon en beslist een traktatie op elke zuidmuur. De druiven zijn tegelijk goede dorstlessers.
Onuitputtelijk
Tuinen komen steeds meer in zuiderse sferen. Planten van vroeger maken vaker plaats voor lavendel, rozemarijn en andere droogteminners. Wie op zoek gaat naar soorten die goed tegen een stootje kunnen, selecteert een gezelschap voor op droge gronden. Kogeldistel, wolfsmelk, elfenbloem, ezelsoor en de vlinderstruik zijn exemplaren die ijzerhard zijn.
Train de tuin
Nieuwe planten moeten bewaterd worden, zonder twijfel. Opgroeien zonder besproeien? Geef alleen water bij extreme droogte. Door té vaak de planten de beregenen, kweek je luie exemplaren. Planten die op zoek moeten naar vocht, wortelen dieper. Zo train je een sterke tuin. Tip: de tuinman mag wél op tijd een natje! Die legt de bloeiende basis voor jouw hoffelijke heerlijkheid.