By Super User on woensdag 01 juli 2020
Category: Column

Hopelijk nog een Tilburgse kermis voor Martin

Martin van Gisbergen (58) uit Lage Mierde is een fervent kermisbezoeker. Sinds z'n vierde bezoekt hij de kermis in zijn eigen dorp. Als kind ging hij er 's morgens vroeg op de fiets heen om naar de opbouw te kijken. En tussen de middag kwam hij te laat op school, omdat Martin vooral de draai- en de zweefmolen interessanter vond. Inmiddels kreeg hij te horen ongeneeslijk ziek te zijn. Dit jaar zit een kermis er niet in, vanwege het coronavirus, maar volgend jaar hoopt Martin die in Tilburg nog te kunnen bezoeken.

Wat sommigen met voetbal hebben, heeft Martin met de kermis. "De liefde hiervoor zit bij mij in het bloed. Behalve de attracties, is het ook de sfeer. Toen ik ouder werd, hield ik het niet alleen meer bij Lage Mierde en met eenmaal mijn rijbewijs op zak, ging ik heel Nederland door", laat hij weten. "In 1974 leerde ik kermisfamilie Regter uit de Langenboom bij Oss kennen, waarmee ik nog steeds contact heb. Zij stonden vroeger met hun draai- en zweefmolen in Lage- en Hooge Mierde. Ondertussen heb ik alle kermissen wel zo'n beetje gezien en ga ik alleen nog naar Tilburg. Ik heb alle krantenartikelen die over deze kermis zijn geschreven vanaf 1865, en vanaf 1960 de originele artikelen uit de krant, maar ook foto's en video's, die ik zelf maakte."

Uitgebreid
Martin heeft twee kamers vol met verzamelmateriaal. "Er staan sowieso honderd ordners in met negatieven. Hoeveel films ik heb, zou ik niet weten. In ieder geval staat er beeldmateriaal op van twintig jaar Tilburgse kermis, wat alleen te zien is tijdens landelijke exposities. Deze kermis is mijn favoriet, gezien de omvang en haar geschiedenis", zegt hij. "Daarnaast heb ik van iemand een verzameling rondom de Tilburgse kermis kunnen overnemen, die ikzelf verder heb uitgebouwd. De collectie bestaat nu uit spullen, die ik van vijf verschillende mensen heb gekregen. Hiermee heb ik de grootste verzameling van deze kermis in heel Nederland, inclusief vergunningslijsten."

Tentoonstelling
Zeker vijftien dagen was Martin jaarlijks op de Tilburgse kermis te vinden, waarvan tien draaidagen. "Ik mocht gratis in alle attracties, want ze kenden mij overal. In verband met mijn ziekte ging ik de laatste jaren nergens meer in en legde ik de kermis niet meer zelf vast, maar deed Johan de Man uit Dongen dat voor mij, iemand van de hobbyistenclub, waarbij ik ben aangesloten. Deze heeft leden uit het hele land. Vroeger bezocht ik kermissen samen met anderen, maar naderhand alleen", vertelt hij. "Tevens ben ik de laatste jaren lid van de Tilburgse kermisexpo, die kermisexposities organiseert met foto's, films, modelbouwen en kermisvoorwerpen zoals gokkasten, botsauto's en draaimolens. Sommige leden hebben complete kermisattracties thuis."

Verlof
Zelf was Martin ook naar een levensgrote kermisattractie op zoek. "Onlangs kreeg ik een advertentie van iemand doorgestuurd over een twintig-delige zweefmolen, die volledig gerestaureerd is. Gezien mijn situatie begin ik hier echter niet meer aan", vertelt hij. "Dit jaar gaat de Tilburgse kermis niet door en ik vrees dat ik deze volgend jaar niet meer zal zien, al hoop ik natuurlijk van wel. Deze kermis was echt mijn ding. Ik nam er altijd drie weken vakantie voor op. Tegenwoordig stuurt hobbygenoot Henny van Oers uit Waalwijk mij foto's en video's door. Hij is de kermiskenner bij uitstek. Met hem werk ik al ruim veertig jaar samen."

Computergestuurd
Het neusje van de zalm is voor Martin de jaarlijkse kermis-kerst expo in Gemonde, op 12 en 13 december. "Hier komen de veertien beste modelbouwers van Nederland bij elkaar. Helaas kan ook dit misschien nu niet doorgaan vanwege corona", vermoedt hij. "Overal zie je duidelijk een verschil in vergelijking met vroeger: alles is gemoderniseerd en de computer heeft zijn intrede gedaan. Het moet allemaal hoger en harder gaan, wat jammer is, want zo is het echte kijkwerk er niet meer bij."