Door Lieke Roovers
"Met Corona kwam ik thuis te zitten en ben ik begonnen met afval rapen. 's Ochtends ging ik lopen met een karretje. Soms een uur, soms anderhalf uur. Ik nam elke keer een andere route. Je ziet de zon opkomen en nu zie je krokussen en bomen weer bloeien. Dat is mooi", vertelt Bert. De grijper en het karretje waar hij het afval in doet en ook de zakken worden vanuit de gemeente aangeleverd. Bert: "Als ze vol zijn worden ze opgehaald als je een bericht stuurt naar KempenPlus. Dat mag je doen als je één volle zak hebt of als je er meerdere hebt. Wat je zelf wil."
Begin bij jezelf
Bert: "We willen een bijdrage leveren aan een schoner milieu en een schonere omgeving. Er zijn mensen die het niets kan schelen. Die hebben hun blikje opgedronken en whatever. Vooral energiedrankjes." Linda: "Dat vind ik altijd vreemd. Dan hebben mensen zoveel energie en toch lopen ze dan niet naar de prullenbak om hun blikje weg te gooien." Bert: "We merken dat het statiegeld op kleine flesjes een verschil maakt, want die vinden we een stuk minder. Maar toch leveren de flesjes die we vinden in een maand nog een euro of vijf op aan statiegeld." Linda zegt lachend: "Soms moet ik wel een beetje moeite doen met scannen." Bert ziet ondertussen dat afval rapen aan populariteit wint. "Over heel Nederland zijn er mensen mee bezig. We worden ons allemaal steeds bewuster van het klimaat. Als je iets kan doen om te helpen dan is dat altijd meegenomen", aldus Bert. Ondertussen is hij weer werkzaam, dus gaat hij meestal 's avonds na het werk aan de slag. Bert: "In de winter doe ik het vooral in het weekend overdag, want dan is het 's avonds te donker. En een keer per maand ga ik samen met iemand afval rapen. Tijdens de Landelijke Opschoondag, op zaterdag 19 maart, ging ik met een groep op pad." Linda: "Ik laad mijn fietstas vaak vol als ik van het werk afkom en dan gooi ik het thuis in de zak. Of ik neem een kleine tas mee als ik ga sporten. Beter iets dan niets."
Bewustwording
Bert: "Ik had al een kanaal op Youtube waar ik filmpjes van de tuin deelde, maar er kwamen steeds meer filmpjes bij over het afval rapen. Daarom heb ik aan het begin van dit jaar een nieuw kanaal gemaakt voor de filmpjes van het afval rapen. Zo hoop ik mensen bewust te maken van hoeveel afval er ligt." Daar houdt de bewustwordingscampagne van Bert niet op. Bert: "Ik liep een keer over het industrieterrein en daar lag het helemaal vol met afval. Daar heb ik de gemeente over gemaild. En, na een paar mails, reageerden ze. Ze vroegen of ze een filmpje van me mochten gebruiken voor voorlichting. Ook mail ik bedrijven als ik ergens een plek zie waar veel afval ligt, met de vraag of ze daar iets aan kunnen doen. Als ik later dan zie dat de situatie verbeterd is dan stuur ik daar weer een mailtje over en deel ik een compliment uit." De afgelopen twee jaar hebben Bert en Linda vanzelfsprekend een heleboel mondkapjes gevonden. Bert: "Als ik zie wat er langs de weg ligt dan schaam ik me soms kapot. Er ligt zoveel afval dat door mensen uit de auto wordt gegooid. Moet een blikje onderweg uit het raam?" Linda: "Gooi het gewoon thuis weg. Is dat zo moeilijk?"