Heb je hier al ooit van gehoord? Misschien heb je wel een idee bij wat 'intuïtief eten' betekent, maar eigenlijk zegt het woord het al; je eet op gevoel. Bij intuïtief eten is het aan jouw lichaam om te beslissen wat en wanneer je iets gaat eten. Er zijn dus geen vaste maaltijdmomenten, geen bepaalde producten en je bent niet bezig met calorieën en voedingsstoffen.
Door Christel van Hintum
Zlim Best
Mensen die intuïtief eten, vertrouwen er eigenlijk op dat het lichaam heel goed kan aangeven waar en hoeveel behoefte we aan iets hebben, en dat dit goed aansluit op wat je lichaam nodig heeft op dat moment. Een gevolg van het intuïtief eten is dat je een positiever beeld van jezelf en je lichaam zou krijgen!
Wat belangrijk is aan deze manier van eten, is dat voedingsmiddelen niet per se slecht of goed zijn, je eet wanneer je honger hebt (niet uit emotie, gewoonte of verveling) en je stopt wanneer je voldoende hebt gegeten, ongeacht hoeveel er nog op je bord ligt. Dit klinkt misschien makkelijk, maar er zijn heel wat beren op de weg. Zo voelen veel mensen geen verschil meer tussen honger of gewoon 'lekkere zin' hebben. Daarnaast is het voor ons een gewoonte om eten te koppelen aan emoties (als we iets willen vieren, als we verdrietig zijn etc.). De meesten van ons hebben een vaste structuur (nodig) en we hebben vroeger vaak geleerd om ons bord leeg te eten. Bijkomend is nog dat we veelal vaste pauzes op onze werkplek hebben.
Toch kan intuïtief eten helpen bij een gezond leven en bij het afvallen! Het 'bewuster' eten kan je helpen nuchterder en positiever om te gaan met eten.
- Start met het eten op gevoel en bedenk bij alles wat je eet of je er écht behoefte aan hebt.
- Langzaam eten, goed kauwen en genieten kan al een heleboel doen.
- Voel goed wanneer je voldoende hebt gehad en oefen hiermee!
- Neem niet een automatische hoeveelheid boterhammen mee naar je werk, maar kijk op het moment zelf waar je behoefte aan hebt!
Onthoud; het hoeft niet meteen perfect! Hoe intuïtief eet jij?