Jongerenkoor GoTiKo Zingt al 35 jaar de sterren van de hemel
Van lichtreligieuze liederen tot moderne popmuziek; het jongerenkoor GoTiKo zingt het allemaal uit volle borst in de Sint Jans Onthoofdingkerk. Dit jaar vieren de leden het 35-jarig bestaan. Bestuursleden Olga Fong Akan en Nina de Jong–Koendering blikken terug én vooruit.
Door Margot van de Gevel
"Het is een hechte familie- en vriendengroep waarin we veel gezelligheid beleven tijdens het maken van muziek", zo omschrijft Nina het koor. Naast bestuurslid is zij al vijftien jaar lid, Nina stroomde toen door vanuit het kinderkoor Eigenwijs. "Dat is geen ongewone stap", vertelt Olga, "Meerdere leden hebben deze stap gemaakt, dat is waar GoTiKo oorspronkelijk voor bedoeld was. Er viel vroeger een gat tussen het kinderkoor en het volwassenkoor." Tegenwoordig is dit losser, zelf werd Olga na haar vormsel lid. Sinds 2009 is zij ook dirigente van de twintig leden. "De leeftijd van onze leden varieert geleidelijk tussen de twaalf en veertigplus. Daarom gebruiken we de naam 'Goirles Tiener Koor' niet meer voluit."
Repeteren
"Elke donderdagavond om acht uur repeteren we met plezier in de kerk", zegt Nina. Het gebouw laat het gezang van het koor geweldig klinken. "We beginnen dan altijd met een paar inzingers, daarna oefenen we nieuwe liedjes die passen bij de vieringen die binnenkort gepland staan. Iedereen is altijd enthousiast", vervolgt zij blij. Aan het begin van het jaar schrijven leden zich voor vieringen in, zo kan iedereen een viering voorbereiden. Meedenkers van buitenaf zijn ook gewenst stelt Olga. "Wij vinden het belangrijk om mensen aan te spreken rondom dagelijkse gebeurtenissen. Daarom maken we onze eigen vieringen door teksten te schrijven en te combineren. Een frisse, nieuwe invalshoek van mensen van buitenaf is daarbij altijd welkom."
Vieringen
Op de zondagochtenden dat GoTiKo in de Sint Jan Onthoofdingkerk zingt, begint de viering om elf uur. "Van tevoren zijn we natuurlijk wel al aanwezig om onze stemmen op te warmen en de laatste dingen voor te bereiden", lacht Olga. "De viering duurt meestal een uurtje, daarna is er tijd om achterin de kerk nog even na te praten met koffie of thee", vult Nina haar aan. "Het publiek dat naar een viering komt is divers. "Het gaat niet alleen om familie en vrienden, maar ook om mensen die specifiek naar ons komen of elke week in de kerk zitten", zegt de dirigente.
Daar zit muziek in
Naast de vieringen treedt het koor volgens Olga ook op in de vorm van dienstbaarheid. "Bijvoorbeeld in een verpleeghuis, ziekenhuis of jeugd- of vrouwengevangenis. Voor ons is het dan fijn om op te treden en het brengt de mensen ook echt iets." Nina denkt dat dit deels komt door de laagdrempeligheid van het koor: "Mensen vinden het fijn dat we ons repertoire afstemmen op het nu. Sommige teksten zijn erg oud en dan is het lastig om er iets van jezelf in te herkennen." Zij denkt wel dat er vooroordelen kunnen hangen aan het zingen bij een koor dat verbonden is aan de kerk: "Je moet er geen weerstand tegen hebben, we zingen ook moderne popnummers en doen daarnaast leuke activiteiten met de groep." Olga is het hiermee eens: "Het gaat erom dat je plezier hebt in het maken van muziek. Bij ons mag iedereen op zijn eigen niveau doen wat hij leuk vindt. Mensen met interesse zijn altijd welkom om een keer te komen kijken."
Vooruitkijken
De laatste twee jaar kon het koor minder optreden vanwege het coronavirus. "Toen namen we onze vieringen individueel op. Die werden dan door de lokale omroep uitgezonden", zegt Olga. Allebei de bestuursleden zijn blij dat die tijd achter de rug is, zo kunnen ze zich focussen op nieuwe plannen voor het koor. Olga: "Het is prettig om weer te kunnen napraten met ons publiek. Die momenten zijn voor ons erg waardevol en leerzaam. Het jubileum gaan we dan ook groots vieren binnen het koor."