Door Nannie van den Eijnden
Wat een bizarre tijd. Leven en dood liggen dicht bij elkaar. Het is lente, de natuur komt uitbundig tot bloei in geuren en kleuren. Vogels fluiten opgewekt. Na hevige storm en regenval is er de zon, maar we maken een stormachtige tijd door. Het coronavirus grijpt om zich heen, mensen gaan eraan dood. Psychologie-student Daan Smetsers schrijft gedichten over alles wat impact heeft….
"Ik moest wel even nadenken over je vraag wat deze tijd met me doet" zegt hij. "Maar als ik naar de gedichten kijk die ik erover gemaakt heb, is er een duidelijke lijn zichtbaar. De lijn van het leven. Gedwongen thuis zitten de afgelopen weken, is voor mij een periode tot zelfreflectie geweest. Tijd om te beseffen waar het allemaal om draait. Gezond zijn, maar ook het fijn hebben, samen en in je uppie" vertelt Daan.
Saamhorigheid
"Tijdens de eerste toespraak van Rutte stond het kippenvel op m'n huid" gaat hij verder. "Er werd een beroep gedaan op saamhorigheid, iets wat tegenwoordig minder vanzelfsprekend lijkt te zijn. Dat merk ik ook aan mezelf. Ik voelde na de toespraak direct de behoefte om een stap te zetten. Om me (online) met anderen te verbinden en gedichten uit te wisselen, en zo inspiratie te brengen en troost te halen. Als ik over andere initiatieven hoor en lees, merk ik dat mensen samen dingen willen bereiken en er zijn voor de mensen die extra steun nodig hebben. Een gegeven dat we samen vast zouden moeten houden. Ik ben benieuwd wat de komende maanden ons gaan brengen. Hoe mensen zich tot elkaar gaan verhouden en of we samen de strijd kunnen blijven aangaan" vervolgt hij. Dit is één van de gedichten die Daan heeft gemaakt in deze tijd:
Even een pas op de plaats,
geeft acht, rust.
Hoe de sneltrein langzaam
tot stilstand komt.
Je zachtjes in slaap sust.
Leven en dood
Hoe dicht leven en dood bij elkaar liggen heeft Daan ervaren in één week tijd. Een kennis overleed en in diezelfde week werd een nichtje geboren. Dat inspireerde hem tot het volgende gedicht:
In een cirkel danst het leven,
op het vreugdevolle voorjaar.
Soms even in het nauw gedreven,
als een foute snaar op de gitaar.
Tijdens een stoelendans draait het levenswiel,
in volle vaart een vast cadans.
Als één het niet meer bij kan benen,
was dit de voorlaatste dans.
De sterren van de hemel,
zijn in grote getalen,
zullen bij ieder afscheid,
de zon doen laten stralen.
Als het zonnetje in huis terugkeert en
de man de juiste snaar vindt,
is er negen maanden later,
een paar nieuwe benen dat een dans begint.
Spraakmaker
Eind vorig jaar presenteerde Daan zijn eerste dichtbundel 'Stil verlangen' in de bibliotheek in Son, in de serie 'Spraakmakers'. Hij had zijn verhaal goed voorbereid met een leuke powerpoint presentatie en vertelde over het proces van het schrijven van een gedicht. Dat begint met een gedachte of een gevoel over iets wat impact heeft gehad; iets waar hij blij van wordt, wat hem dwarszit of waar hij over nadenkt. Dan kiest hij voor een soort gedicht met een bepaald rijmschema, meestal is dat een sonnet (Italiaans of Engels) of het vrije vers. Een sonnet heeft een vaste rijmvolgorde. Het Italiaanse heeft dit schema: abba abba | cdc dcd en het Engelse sonnet rijmt zo: abab cdcd efef | gg
Rijm
Het vrije vers heeft geen vaste volgorde of metrum en kent bijvoorbeeld een gekruist eindrijm (abab) of een omarmend eindrijm (abba). Daan opent een rijmwoordenboek op internet, pakt een vel blanco papier en begint te schrijven, met potlood. Zijn inspiratiebronnen zijn familie (liefde, warmte, aandacht, veiligheid) en de zonnige en donkere kanten van zijn omgeving: vriendschap, hobby's en de natuur, maar ook problemen in relaties en in de wereld. Hij heeft o.a. een gedicht geschreven over vluchtelingen. Tot slot geeft hij het gedicht tijd, blikt terug en wijzigt hier en daar nog een woord of regel.
Dichtbundel en kaarten
Inmiddels heeft Daan via uitgeverij Boekscout zijn eerste dichtbundel 'Stil verlangen' gepubliceerd. Nu combineert hij foto's met gedichten tot kaarten en publiceert deze op Instagram: dichter_bij_Daan en internet: dichterbijdaan.jouwweb.nl
Heb je interesse in zijn werk, dan kun je hem een email sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een berichtje sturen via Instagram. De dichtbundel kost € 17,50 en de kaarten zijn € 1,25 per stuk.