By Mieke Hendrikx-Blankers on vrijdag 14 mei 2021
Category: Column

Limosa limosa

Als kind ben ik opgegroeid met veel dieren om me heen. In die zin was ik een echte 'bofkont' want dieren zijn mijn ding. Naast varkens hadden we honden, katten, kippen, ganzen, schapen, geiten, konijnen...'van alles wat keutelt' zou mijn vader zeggen. Jammer dat hij niet meer kon meemaken dat er hier nu ook van alles 'keutelt'. Hij hield van de natuur en heeft dat aan zijn acht nazaten doorgegeven. Dus worden Turka, Het Diessens Broek, Annanina's Rust, Gorp en Roovert, de Broekeling, de Baest, de Landschotse Heide, het Galgenven, Oranjebond of de Aardbossen met grote regelmaat bezocht.  

Bij een wandeling door natuurgebied 'de Grijze Steen' raakte ik aan de praat met een oude man. Hij vertelde mij dat hij al 70 jaar in dit gebied kwam maar dat het hem steeds triester maakte. "Wat ik vroeger zag en hoorde en hoe oorverdovend stil het nu is." Terwijl hij dat uitsprak, klonk er een schot in de verte. 'Jagers' meldde hij met bedenkelijke blik. "De wielewaal, de nachtegaal, de veldleeuwerik...je hoort ze niet meer. En met de insecten en de weidevogels is het ook triest gesteld." Ik kon het enkel beamen. Al spotten wij in het Diessens Broek nog wel grutto's, kieviten en scholeksters, getalsmatig staan bijna alle weidevogels er slecht voor. Aan alle kanten worden ze bedreigd door habitatverlies: door intensieve landbouw, te vroeg en te vaak gemaaid turbogras, roofdieren en een te lage waterstand. Amper 30 procent van de Europese grutto-populatie resteert. Ik moet er niet aan denken dat we het karakteristieke geluid van deze tot nationale vogel uitgeroepen grutto (Limosa limosa) straks niet meer zullen horen. Wij hebben een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van deze vogel omdat 90 procent ervan hier haar broedplaats heeft. Wanneer dat niet langer succesvol kan zijn, dreigt deze prachtige steltloper uit te sterven.

Met het bestaande natuur- en landbouwbeleid redden we de grutto en andere weidevogels niet. Er is actie op verschillende fronten nodig. Het initiatief 'Aanvalsplan grutto' verdient daarom onze aandacht. Weidevogels zijn afhankelijk van natuurrijk boerenland. Het Aanvalsplan Grutto geeft concreet aan hoe boeren tot een beter verdienmodel kunnen komen met optimaal weidevogelbeheer. In combinatie met het 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel' en door samenwerking van overheid, natuurbeheerders, boeren en vrijwilligers kunnen broedsuccessen weer kansrijk worden. Zodat wij met de verrekijker de komende voorjaren dan donzige kuikens in een kruidenrijk weiland zien foerageren. Dat zou nog eens een geluksmomentje zijn!