Fontgrootte: +

Maurice Mollet: Ryders For Health zoekt mondkapjes

Ryders For Health bestaat uit een groep motorvrienden waarvan Maurice Mollet (57) uit Best er één is. Deze groep motorhelden zet zich in om medisch verantwoorde gezichtsmaskers te verwerven en deze vervolgens te leveren aan huisartsenposten en zorginstellingen. Ze leveren die belangeloos in de driehoek Den Bosch, Tilburg, Eindhoven.
Mollet weet als geen ander wat het is om ademtekort te hebben. In 2016 onderging hij namelijk een dubbele longtransplantatie. Toen één van zijn motorvrienden mondkapjes ging verzamelen om lokaal wat aan het nijpende tekort te doen in de strijd tegen corona, wilde Maurice het breder aanpakken. Het doel is om hulpbehoevende zorginstellingen, huisartsenposten en thuiszorgers te voorzien en zodoende hulpverleners, maar ook de kwetsbare patiënten in de samenleving te beschermen. In de motorvriendengroep rijden ze op Harley-Davidsons en andere motormerken onder normale omstandigheden mooie toertochten met elkaar.
Hoe komen de motorhelden aan de beschermingsmaterialen?

Mondkapjes
Maurice vertelt: "Ik belde een van mijn vrienden en wij kregen van Jochem Poort grote aantallen mondkapjes van zijn zaak. Van een particulier, Karin van der Meer uit Oisterwijk, kregen we er tachtig. Zij had deze in huis voor het geval van 'je weet ooit nooit'. Een schildersgroothandel leverde vervolgens plastic pakken en handschoenen. We verzamelen goedgekeurde mondkapjes, type FPP1. Dat zijn reguliere kapjes die ze bij huisartsenposten en zorginstellingen goed kunnen gebruiken. Ze zijn voor achtennegentig procent veilig. Ziekenhuizen hebben een eigen inkoop. De kapjes die ze daar gebruiken moeten aan nog strengere regels voldoen en zijn van het type FPP3 en honderd procent veilig. Daar leveren we dus niet aan. Dat snap ik wel, deze mensen worden heel de dag door het virus omgeven. Maar de organisaties waar wij de spullen aan overhandigen, zijn er erg blij mee want er is een groot tekort. Beter iets dan niets. De reacties zijn overweldigend. Dokters en zorgverlenend personeel gaan graag met ons op de foto met de duimen in de lucht."

Goed gevoel
De eerste leveringen werden bezorgd bij de huisartsenpost in Boxtel, De Vloet in Oisterwijk, Huisartsenpost Oisterwijk en Vivisol Tilburg. De week erop kregen nog acht organisaties beschermingsmiddelen uitgereikt. Dit alles op RIVM-verantwoordelijke wijze. "We willen natuurlijk ook graag een foto met de ontvangers voor de sponsors maken en plaatsen deze op Facebook en Instagram. We zijn dankbaar met elke medewerking."
Hoe gaat het in z'n werk? "Op internet zien wij noodoproepen van zorginstellingen, daar reageren wij dan op. We maken een afspraak wanneer wij met de spullen langskomen. Het geeft ons een heel goed gevoel dat wij een steentje bij kunnen dragen aan de bestrijding van corona en de bescherming van mensen tegen het zeer besmettelijke virus. Ik merk ook dat het een positieve boost is voor het imago dat wij als 'snelheidsduivels' hebben. Mensen reageren enthousiast en het vergroot de saamhorigheid in de maatschappij." Maurice behoort door zijn medische achtergrond tot de risicogroepen. Hij zegt daarvoor niet bang te zijn, maar is wel alert. "Ik ben na mijn transplantatie weer drie jaar verder en zie daarom onze actie als een wederdienst voor de zorg."

Maurice wil bedrijven en particulieren die beschermingsmaterialen willen doneren, oproepen om contact op te nemen via het volgende e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de gelijknamige Facebookgroep @Ryders For Health. Wat we goed kunnen gebruiken zijn mondkapjes type PFF1-2-3. Maurice denkt daarnaast aan tattooshops (handschoenen), schildersbedrijven (plastic overals), vuurwerkhandelaren (beschermbrillen). Maar iedere bijdrage van bedrijven of particulieren om zorgpersoneel te beschermen is van harte welkom. Zorg- en crisisinstellingen die graag gebruik willen maken van de hulp van Ryders For Health kunnen op dezelfde manier contact opnemen.

Toekomstverdriet
Van enthousiaste adjudant tot creatief bezig zijn ...