Fontgrootte: +

Mohamad Al Hallak; Ik voel mij helemaal Nederlander

Mohamad (24) is geboren in Syrië; in de hoofdstad Damascus. Daar groeide hij op in een gezin met drie kinderen. Tot de oorlog in 2010 leidde het gezin een welvarend bestaan in Syrië. Zijn vader werkte in een fabriek en zijn moeder was onderwijzeres. Vanwege de oorlog is hij gevlucht en woont nu zeven jaar in Nederland, waarvan zes jaar in Eersel.
Door Rien Castelijns

In 2010 brak de oorlog uit in Syrië en dat zette het leven van alle Syriërs op zijn kop. Er vonden jarenlang bombardementen plaats waarbij ook het huis van Mohamad werd weggevaagd. Hij besloot vanwege de gevaarlijke situatie om samen met zijn moeder naar Turkije te vluchten. Hij was toen zeventien jaar oud. Inmiddels zijn er zevenmiljoen Syriërs gevlucht naar het buitenland, vooral naar Libanon, Jordanië en Turkije. Toen hij in Turkije zag hoe overvol de vluchtelingencentra waren en hoe uitzichtloos de situatie daar was, besloten zij om samen naar Europa te vluchten. Zij wilden naar Nederland omdat ze de indruk hadden dat daar relatief weinig vluchtelingen naar toe reisden. Aangezien zij niet op een legale manier naar Nederland konden reizen, besloten zij om mensensmokkelaars in te schakelen.

Vlucht naar Europa
Deze vlucht heeft heel veel traumatische momenten gekend. "Allereerst waren de mensensmokkelaars enorm bruut voor ons; we moesten onder doodsbedreiging met zeventig personen plaatsnemen op een boot waar maar voor dertig personen plaats was", weet Mohamad te vertellen. Tijdens de eerste poging bleek de rubberen boot in een dermate slechte staat te zijn, dat deze midden op zee zonk. "We werden nog op het nippertje gered door de Turkse kustwacht. Bij de volgende vluchtpoging, weer in een veel te kleine rubberen boot, werden we midden op zee tegengehouden door de Griekse kustwacht. Deze probeerde de boot te beschadigen om die zo tot zinken te brengen", herinnert Mohamad. Er vonden toen diverse vechtpartijen plaats tussen de kustwacht en de vluchtelingen. Uiteindelijk besloot de Griekse kustwacht de boot terug te slepen naar de Turkse wateren. Ook de buitenboordmotor werd door de kustwacht in beslag genomen om te voorkomen dat de boot op eigen kracht weer opnieuw naar de Griekse wateren kon varen. Ook dreigde de Griekse kustwacht de vluchtelingen de volgende keer in de Griekse wateren te vermoorden. Toen de boot telkens met de stroom en de wind toch weer terugdreef naar de Griekse wateren, werden de vluchtelingen uiteindelijk op een Griekse boot overgezet, waarbij alle mannen ook nog eens vreselijk werden mishandeld door de Griekse kustwacht. Mohamad; "Er zijn door deze agressie de laatste jaren heel veel mensen verdronken, veel meer dan bekend is. Deze slachtoffers zijn moedwillig vermoord, vooral om andere vluchtelingen af te schrikken." Deze reis was voor Mohamad en zijn moeder dan ook een zeer traumatische ervaring.

Wonen in Nederland
In Nederland hebben zij, na verblijf in enkele asielzoekerscentra, de status van vluchteling gekregen en mochten in Eersel komen wonen. Door deze status kon zijn vader met hen worden herenigd. Inmiddels zijn ze alle drie genaturaliseerd en hebben zij de Nederlandse nationaliteit. Mohamad kon zijn leven opnieuw op gaan bouwen. Toen hij in Eersel kwam wonen sprak hij al een aardig woordje Nederlands, onder meer dankzij Google Translate. Hij ging in eerste instantie naar de Pius X-school in Bladel doch dat was een moeilijke tijd voor hem. Mohamad: "De sfeer was daar niet prettig voor mij en ik voelde mij niet geaccepteerd. Ook had ik daar weinig vrienden. Daarom heb ik er toen voor gekozen om in Eindhoven havo en vwo te gaan doen. Op dit moment studeer ik Data Science aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

Toekomst
Mohamad en zijn ouders voelen zich helemaal Nederlander en hebben het goed naar hun zin in Eersel. Mohamad: "Ik woon hier nu zes jaar, ik ken de taal en ik heb nu veel Nederlandse vrienden. Ik voel mij hier helemaal thuis en gelukkig."



Voer de vogels (niet)
Hoe is het met jouw emmer?