Door Mariël Hoefkens
Zwanger worden was voor Naomi geen bewuste keuze. "Ik slikte de pil, maar deze was voor mij te licht. Ik koos er bewust voor het kindje te houden en ervoor te gaan. Mijn hele zwangerschap voelde onwerkelijk, tot de geboorte. Ook ben ik al die tijd ziek geweest, waarvan ik de eerste zesentwintig weken steeds moest overgeven, en ik belandde met twee-keer-bijna-uitdroging in het ziekenhuis", vertelt ze. "Tevens was ik daar met zevenentwintig weken, toen ik al weeën kreeg, waarna ik weeënremmers kreeg en met tweeëndertig weken gebeurde hetzelfde."
Even spannend
Vanaf tweeëndertig weken zat Naomi acht weken in een rolstoel met volledige rust. "De bevalling ging heel snel. Om half drie 's nachts braken mijn vliezen en om tien over half acht de volgende ochtend werd Alexandro geboren. Wel moest ik tijdens het persen even stoppen, want zijn hartje stopte ermee. Het hing erom of ik met spoed een keizersnede moest hebben", zegt ze. "Maar doordat ik rustig bleef, hoefde dat niet. Ook bleek mijn bekken te smal, waardoor hij bleef steken en last kreeg van zijn nekwervels. Hij liep daardoor lang bij een kinderarts en een fysiotherapeut kon zijn wervels terugzetten."
Zelfstandig
Tijdens haar zwangerschap deed Naomi de opleiding voor schoonheidsspecialiste. "Doordat ik lang kampte met psychische en lichamelijke klachten, kon ik echter lange tijd niet naar school en werken. Momenteel volg ik een BBL-opleiding tot managementassistent, waarbij ik drie dagen werk. Op dinsdag ben ik vrij, waardoor ik dit goed met mijn moederschap kan combineren. Bovendien heb ik sinds twee maanden een eigen huisje. De opvoeding heb ik vanaf de geboorte alleen gedaan, met hulp van mijn moeder en stiefvader, waarvoor ik hen heel dankbaar ben", legt ze uit. "Ik heb nu een lieve vriend met wie ik twee jaar samen ben en samen zorgen we voor Alexandro."
Kracht voor jonge moeders
Toch stuit Naomi op vooroordelen over tienermoeders. "Omdat ik jong ben, denken mensen soms dat ik niets kan en ze lezen me de les. Op tv zie je bepaalde beelden, maar in het echt zie je ook tienermoeders die het wel kunnen. En ook oudere moeders kunnen tegen problemen aanlopen", weet ze. "In juli 2020 richtte ik Powermoms op, dat jonge moeders met elkaar in contact brengt, wat helaas niet van de grond kwam. Meisjes schamen zich en dat wil ik doorbreken. Juist door hulp te vragen, krijg je kracht. Na Corona ga ik het weer oppakken, maar nu ligt mijn focus nog op mijn studie en het vinden van een goede baan."
Naomi zoekt contact met jonge moeders tussen de achttien en rond de zesentwintig jaar, in de gemeente Hilvarenbeek. Heb je interesse? Bel of mail dan naar 06-26673998 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..