Bij huiselijk geweld gaat het om lichamelijk, psychisch of seksueel geweld. Bijvoorbeeld kindermishandeling, partnergeweld of kind-oudermishandeling. Maar ook uitbuiting of verwaarlozing van ouderen, geweld bij complexe scheidingen, stalking, eergerelateerd geweld, huwelijksdwang, mensenhandel en (jeugd)prostitutie.
De wethouder licht toe dat onder normale omstandigheden huiselijk geweld al een groot, hardnekkig en vaak onzichtbaar probleem is. "We zien niet altijd wat er zich achter de voordeur van een ander afspeelt. Daarom is het belangrijk alert te zijn, snel in actie te komen bij signalen van huiselijk geweld en niet af te wachten. Alleen zo kunnen we de (onzichtbare) slachtoffers beschermen. Het is belangrijk dat we ons ervan bewust zijn dat mensen in onze buurt, misschien zonder dat we het zien of horen, in een moeilijke situatie zitten. We hebben het allemaal moeilijk(er) en moeten wennen aan de anderhalvemetersamenleving. Door steun en hulp aan elkaar te bieden, kunnen we voorkomen dat spanningen verder oplopen en problemen verergeren." De drempel om te vragen hoe het gaat en om daar een eerlijk antwoord op te geven is voor veel mensen nu lager dan anders. Hoe gaat het thuis? Lukt het nu iedereen binnen zit? Heb je hulp nodig?
Trek ook aan de bel als u zelf slachtoffer bent. Huiselijk geweld komt veel voor in Nederland dus u bent niet de enige. Vaak wordt de situatie beter wanneer er hulp komt. De mensen van Veilig Thuis zijn er voor u. 15 juni is de dag van de ouderenmishandeling. Mishandeling van ouderen is een ongekend en groot probleem. Vaak gaat het om financieel misbruik. Elke actie, hoe klein ook, kan het verschil maken.
Waar kunt u terecht voor advies of hulp?
• Maakt u zich zorgen of wilt u advies? Neem contact op met een professional zoals uw huisarts, een leraar op school of een hulpverlener. Of bel met Veilig Thuis via 0800-2000. Dit kan anoniem. U krijgt een hulpverlener aan de lijn die samen met u alles op een rij zet, uw vragen beantwoordt en advies geeft. Via www.veiligthuis.nl kunt u ook met een medewerker van Veilig Thuis chatten.
• Bent u slachtoffer en kunt u niet ongemerkt bellen? U kunt naar een apotheek gaan en aan de balie 'Masker 19' zeggen. De apotheker weet dan dat u hulp nodig heeft en onderneemt actie. De chat op www.veiligthuis.nl is wellicht ook een optie.
• Jongeren tot achttien jaar kunnen met een medewerker van de Kindertelefoon chatten of bellen via 0800-0432 over alles wat ze bezighoudt.
• Bent u leraar, medewerker in de kinderopvang, huisarts of hulpverlener? Download de gratis meldcode-app of kijk op www.meldcode.nl. Dan heeft u de stappen van de meldcode altijd bij de hand.
• Bent u slachtoffer of getuige van seksueel misbruik of wilt u een slachtoffer van seksueel misbruik in uw omgeving helpen? Bel dan Centrum Seksueel Geweld Brabant-Oost via 0800-0188 of chat via chat.centrumseksueelgeweld.nl.
• Bent u in direct gevaar? Bel dan 112.