By Ruud Thijssen on woensdag 14 oktober 2020
Category: Column

Op adem

Praten over wat je doet om gezond en fit te blijven. Mannen doen dat niet of te weinig. Vrouwen des te meer. 

Het was ergens in mei dat ik met mijn zoon na (digitale) school een wandeling maakte in de bossen van Esbeek en een gesprek opving. Natuurlijk liep ik op gepaste afstand, de anderhalvemeter minimaal. Alhoewel dat ook in mei best een uitdaging was. Het leek wel of de jeugd de natuur opnieuw had uitgevonden. Op ieder bankje zaten ze. De fietsen tegen een boom. In groepjes van drie, vier. Anyway, terug naar mijn wandeling. Flarden vingen mijn zoon en ik op. Twee dames van middelbare leeftijd. Aan de kleding te zien en de rode vlekkerige kleur van de huid in hun nek hadden ze gerend. Woorden als broeierig, puistjes, rode vlekken, benauwd en geïrriteerd. Terwijl de zon haar best deed de aarde op te warmen. Waar ging dit over? Was het sporten een lijdensweg geworden? Had er één een allergie opgebouwd? Ik ben als huidspecialist geïnteresseerd in alles wat de huid aangaat. Ik spitste mijn oren. Mijn zoon raapte een tak op.

Sinds een paar weken is in Nederland het dragen van mondkapjes wenselijk. En misschien met het ter persen gaan van deze column wel verplicht. Door het dragen ben je solidair met anderen. Maar helaas krijgt de huid eronder het verdomd zwaar te verduren. "Hoe verzorg ik mijn huid rondom mijn mond en neus als ik een mondkapje draag?", is een vraag die mij dagelijks wordt gesteld.

Zorg dat je twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, je gezicht wast met een milde reiniger. Smeer overdag een moisturizer met een beschermingsfactor (ook onder het mondkapje). Laat bij voorkeur geparfumeerde verzorgingsproducten achterwege, evenals make-up. Deze kunnen juist onder het mondkapje voor huidirritaties zorgen. Voor het slapen gaan, verzorg je je gezicht optimaal met bijvoorbeeld een herstellend masker en serum boordevol antioxidanten. Zo kan de huid gedurende de nacht weer op adem komen.

Daarnaast is het materiaal van het mondkapje bepalend. Chirurgische wegwerpkapjes zijn het beste. Maar wil je liever een stoffen masker, vanwege het zachte materiaal of de bijpassende print, zorg dan dat deze na het dragen op 60 graden (zonder wasverzachter) gewassen wordt. Bovendien is het belangrijk dat je de buitenkant van je mondkapje niet met je handen aanraakt. Tot slot blijft het regelmatig wassen van handen verstandig."

Mocht je onverhoopt net als de twee dames van middelbare leeftijd last houden van huidirritaties, zoals rode vlekken en puistjes, maak dan een afspraak bij je schoonheidsspecialist voor een advies op maat.