By Ruud Thijssen on maandag 03 oktober 2022
Category: Column

Over Herenboeren en Dorpsboerinnen

Door Mieke Hendrikx-Blankers

Het fenomeen herenboeren wordt, vooral rondom stedelijk gebied, steeds populairder. Een herenboerderij is een georganiseerd coöperatief bedrijf waar met respect voor boer, dier en natuur, duurzaam, puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd. Een ervaren boer/boerin is daarvoor verantwoordelijk. Zoonlief heeft zich aangesloten bij zo'n coöperatie in Heemstede; de afstand tot onze moestuin is voor hem immers te groot. Alle 'aandeelhouders' leggen bij zo'n concept tweeduizend euro in en halen voor een vast bedrag wekelijks hun knetterverse pakket daar op. Hij is super enthousiast en draait mee in de denktank voor uitbreiding en verbetering.

Momenteel is het modderbad in wording waar de varkens zich straks lekker kunnen uitleven om uiteindelijk ook op het bord te belanden. Er is echt sprake van circulaire bedrijfsvoering; groenten die niet goed genoeg zijn voor consumptie gaan naar de dieren en er wordt natuurlijk geen kunstmest gebruikt. Zo'n verantwoord productieproces levert uiteraard verantwoord en bijzonder smakelijk voedsel van hoge kwaliteit. De aangesloten groep bestaat uit 200 gezinnen, oftewel 600 monden. Begin 2022 is dit gemengd boerenbedrijf opgestart en er is nu al een wachtlijst van geïnteresseerden.

Opvallend is dat zulk soort initiatieven in stedelijk gebied direct met veel enthousiasme omarmd worden. Alsof daar meer waardering bestaat voor zoiets moois dan bij ons op het platteland. Vreemd is dat. Natuurlijk hebben sommigen hier zelf de mogelijkheid hun eigen moestuin aan te leggen maar misschien lonkt het gemak van de supermarkt toch meer. Ik moet toegeven; voordat je die lekkere tomaatjes of krop sla uit eigen kas en moestuin aan het vorkje prikt zijn er behoorlijk wat handelingen verricht. De smaak en de beleving zijn daarentegen vers en overheerlijk.

In onze omgeving zijn ook diverse uiteenlopende voorbeelden waar collectief een moestuin wordt gedeeld of waar men participeert in andermans 'gedoentje'. Zo is bijvoorbeeld de Diessense schoolmoestuin een waar succes. Recent bezocht ik de Haghorstse 'Tuinbroek', een prachtige oogsttuin die pas dit jaar is aangelegd. De brandrode runderen met hun blije kalfjes laten zien dat het leven daar goed is. Naast een grote variatie aan groenten bieden vele bloemen er voedsel aan bijen, vogels en insecten. Die wisten deze 'snackbar' dan ook in no-time te vinden. Nu de mensen nog.

Geen Hilvarenbeekse herenboeren hier maar wel gepassioneerde dorpsboeren en -boerinnen die met veel liefde biologisch verantwoord voedsel produceren. De 'smaak van dichtbij' proeft daarbij beslist als 'vurrukkulluk'!