InleidingIn de fysiotherapiepraktijk zien we de laatste maanden diverse sporters met overbelastingblessures. Door de beperkingen om te kunnen sporten bij de vereniging, sportschool en in groepsverband gaan velen individueel aan de slag. Men gaat bijvoorbeeld wandelen, joggen, fietsen, skeeleren, tennissen, golfen et cetera. Vaak kiezen de sporters een nieuwe sport die ze niet gewend zijn (zoals padel) en gaan enthousiast en intensief aan de gang. Het lichaam is vaak niet gewend aan deze nieuwe bewegingen en daardoor ontstaan er problemen, met name bij de achilles-, knie-, heup- en schouderpezen.
Door Ed Kennis
Fysiocenter Hapert-Hoogeloon-Bladel
Hoe kunnen deze blessures ontstaan?
Vaak hebben de sporters een langere tijd niet gesport voordat ze weer beginnen. Als je een aantal maanden niets of weinig gedaan hebt, kan je conditie met meer dan 10 procent afgenomen zijn. Je spiermassa kan zelfs tot 25 procent afnemen in relatief korte tijd. De belastbaarheid van je lichaam wordt dan flink lager. We beginnen vaak met een sport die we niet gewend zijn en maken daardoor andere bewegingen met een andere intensiteit dan voorheen. Daardoor bestaat er meer kans op overbelasting van gewrichten, spieren en/of pezen. Het is belangrijk om rekening te houden met de belastbaarheid van je lichaam en te beginnen met een relatief lage sportintensiteit.
Wat kan je doen als je geblesseerd bent geraakt?
Als je geblesseerd bent geraakt, is het verstandig om je klachten te laten beoordelen. Dit kan je doen door een sportfysiotherapeut te raadplegen. De sportfysiotherapeut heeft zich na de basisopleiding fysiotherapie extra gespecialiseerd. Wetenschappelijke kennis wordt geïntegreerd in het onderzoek en de behandeling om complexe klachten te analyseren en te behandelen. Bij het onderzoek probeert de sportfysiotherapeut de oorzaak van de blessure te vinden. Indien nodig kan er een echo-onderzoek gedaan worden om de ernst van de blessure nog beter in kaart te brengen. Tijdens de behandeling van de blessure houdt de sportfysiotherapeut rekening met de gehele bewegingsketen en alle krachten die op het geblesseerde gewricht of de spier/pees inwerken. Er wordt een trainingsprogramma opgesteld welke zich richt op de factoren die de klacht hebben veroorzaakt en/of in stand houden. Dit programma wordt samen met de sporter doorlopen zodat hij/zij de training en het sporten weer kan hervatten.
Heb je vragen over een (beginnende) blessure of over blessurepreventie neem dan contact op met een sportfysiotherapeut bij jou in de buurt. Meestal kan het vroegtijdig opsporen van een blessure schade aan het weefsel en/of een langdurig blessureleed voorkomen.