Door Mariël Hoefkens
Zijn vorige coach had Owen op een lage calorie-inname gezet. "Hierdoor had ik geen energie meer. Omdat ik graag wilde deelnemen aan de volgende wedstrijd die in mei 2018 gepland stond, ging ik met Wesley aan de slag met mijn voeding. Uit ervaring weet ik dat voeding veel impact kan hebben op je lichaam. Ook merkte ik dat ik destijds chagrijnig was. Ik wist er al wel veel van, maar van de Siggi's New Face Classic had ik nog nooit gehoord. In het eerste jaar leerde ik veel over calorieën, over hoeveel calorieën en voedingsmiddelen je nodig hebt, over macro- en micronutriënten en over wat organen binnen de spijsvertering doen", legt hij uit. "Het jaar daarop deed ik kennis op over spijsverteringsziekten als een prikkelbare darm, de ziekte van Crohn en andere maag-, lever-, darmaandoeningen. Ik ontdekte wat het perfecte dieet is voor bepaalde symptomen."
Schema met eiwitten
De laatste twee jaar van deze opleiding liep Owen stage bij Maria Brok van Brondieet. "Ze is een leuke vrouw, waar ik een aantal keer per week ging meekijken. Voor ouderen en allochtonen die een tekort hebben aan eiwitten, maakte ik een overzicht met plaatjes van wat zij het beste kunnen eten. Dit om uiteindelijk mijn minor Food Quality and Health te behalen. Met dit diploma ben ik formeel opgeleid tot standaard diëtist, waarbij ik ook diverse functies binnen de voedingsmiddelenindustrie kan uitoefenen, zoals controleur van de kwaliteit van producten, sportdiëtist of diëtist in een ziekenhuis voor mensen met oncologische aandoeningen of longproblemen", noemt hij. "Tijdens mijn stage merkte ik dat diëtist worden echter niets voor mij is. Ik zat de hele dag achter m'n bureau met mensen te praten, die niet gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen."
Onbewust ongezond
Owen kan u ook wat voedingstips geven. "Mensen denken soms dat peperkoek en eierkoek gezond zijn, maar dat zijn ze niet. Ook raad ik veel bewerkte vleesproducten zoals gehakt af, evenals smeerkaas, want daar zit veel zout in. Eet liever iets als kaas of kipfilet. Bovendien is het beter om verse producten te eten dan kant-en-klare producten uit pakjes en potjes. Ik adviseer mensen altijd om een week lang iedere dag bij te houden wat ze eten. Bij het bespreken ervan schrikken velen, omdat ze er vaak niet bewust mee bezig zijn", weet hij. "Over de schijf van vijf heb ik gemengde ideeën. Enerzijds is het een heel goed en makkelijk hulpmiddel om goed en gezond te eten. Voor volwaardige voeding is het een eerste stap in de goede richting. Toch moet je nog wel dieper gaan kijken naar het aantal eiwitten, koolhydraten, vetten en calorieën en hoe je deze indeelt."
Overigens zijn de opvattingen over wat gezonde voeding is door de tijd heen veranderd. "Vroeger dacht men dat vet eten en boter gezond waren en koolhydraten zagen zij als boosdoener. Nu is alles goed, als je het maar met mate eet. Probeer wel koolhydraten te eten met vezels of een eiwitbron", raad Owen aan. "Natuurlijk zondig ik zelf ook wel eens. Dat hoort bij het leven en tevens genieten is gezond. Zo heb ik eens per week een cheat maaltijd. Het voordeel hiervan is dat deze momenten extra speciaal zijn."