Door Evelien van Dal
"Toen ik jong was had je de voetbalclub en de KPJ. De wereld was niet groter dan het dorp. Zo ben ik in het verenigingsleven terechtgekomen. De Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) was heel actief in die tijd met sportdagen, culturele activiteiten en themafeesten. Allemaal jongelui bij elkaar en de alcoholwet- en regelgeving was nog niet uitgevonden. Of dat goed is geweest weet ik niet, maar ik ben er nog", zegt René met een lach.
Betrokkenheid bij KPJ
René is altijd aan het organiseren en geniet daarvan. "Betje Ketel op de Vrijthof was het thuishonk van de KPJ. Totdat we in de toen nog achteraf gelegen Eekhool een kippenkooi konden ombouwen tot clubhuis." René gaat in het KPJ-bestuur en wordt er rond zijn twintigste voorzitter. "Daarna hebben we een nieuw clubhuis gezet achter de voetbalvelden bij Bruurs." René vertelt er vol enthousiasme over.
Andere nieuwe locaties
Vrij kort daarna verhuist Hilvaria van de Wouwerstraat naar De Roodloop. Ook daar is René bij betrokken. "Die betrokkenheid bij het sociale gebeuren in het dorp heb ik altijd gehad. Nu ik toch aan het vertellen ben", lacht René. Aan verhalen geen gebrek. "Ik zit ook al vanaf mijn achttiende bij Gilde Sint Sebastiaan. Zo'n 28 jaar geleden zochten we een nieuwe locatie om een schietbaan neer te zetten. Ik werkte bij de gemeente en trok er een kaart uit de kast. Het moest bij De Roodloop in de buurt. Dus ik heb op schaal iets uitgeknipt en gekeken waar dat in het plantsoen paste. Ik heb als bouwkundige ook de tekeningen meegemaakt en gebouwd." In zijn rol als voorzitter van de jongerenvereniging zet René zich jaren later in voor de bouw van het jongerencentrum annex poppodium De Box.
Geen kok maar bouwkundige
Zijn betrokkenheid bij al die verhuizingen blijkt niet zomaar. "Ik wilde als kind kok worden, maar mijn vader zei: "Dan ben je altijd aan het werk als anderen vrij zijn. Dus ben ik bouwkunde gaan doen aan de MTS." De bouw ligt in die jaren bijna stil en René komt bij een textielbedrijf in Tilburg terecht. Al snel wordt hij daar afdelingschef, waardoor hij op een andere manier kan bouwen: "Ik vertaalde ideeën naar technische uitvoering. Veel van de textiel verdween omdat het naar China verhuisde. Anders had ik er denk ik nog gewerkt. Het creatieve sprak me aan, maar ook het omgaan met verschillende soorten mensen, van de verkopers tot aan de interne smid."
Samen dingen voor elkaar krijgen
Het is de verbondenheid en het samen iets willen bereiken, wat René drijft. "Ik heb een drive om dingen samen met anderen voor elkaar te krijgen en anderen in hun kracht te zetten. Ook op mijn werk moet ik tussen de mensen staan, anders vind ik het niet meer leuk", zegt René.
Een huis in Frankrijk
René is altijd een creatieveling geweest. Zeven jaar geleden kocht hij met zijn huidige partner Riny een huis in het Franse dorp Anduze. Zijn creativiteit kan hij goed gebruiken bij het inrichten van de vier verdiepingen tellende woning.
40 jaar terug in de tijd
De verbondenheid als charme van een dorp vindt René daar terug. "Als jij je best doet om Frans te spreken doen ze alles voor je", vertelt hij. "Ook hier kriebelt het alweer om samen met bewoners dingen voor elkaar te krijgen. Ik denk bijvoorbeeld al: waarom wordt hier zo weinig gejeu-de-bould?" René lacht hardop bij zijn gedachte. "Een tijd terug zei een van hen dat ik 40 jaar terug in de tijd ga vergeleken met Nederland. Da's mooi antwoordde ik, want dan voel ik me weer 22."
Geef uw tekst hier ...