Door Anny van Kessel
Piet d'Haens vertelt hoe Muziek aan de Markt is ontstaan: "Toen Bergeijk in 2001 het van 1902 daterende Maarschalkerweerdorgel in de Hofkerk in gebruik nam, ontstond het idee om een stichting op te richten die jaarlijks een aantal concerten zou organiseren. Hierdoor konden, ook buiten de wekelijkse eredienst, belangstellenden dit prachtige orgel beluisteren en werd tevens de beoefening van klassieke muziek gestimuleerd. Ik kom regelmatig in de kerk, ook als koorlid van het Gregoriaanse Koor Jubilate Deo. Ik kende daarom de stichting. Toen in 2003 de penningmeester helaas overleed vroeg het bestuur mij voor het penningmeesterschap. Ik hou van klassieke muziek en mede daardoor draag ik de stichting een warm hart toe. Ik heb het penningmeesterschap aanvaard."
Octet - Brabant
Fred Roest vertelt hoe het ensemble Octet - Brabant begon: "Op initiatief van één van de huidige koorleden is vanuit Brabant Koor - een veelzijdig projectkoor van professionele en geschoolde amateurzangers - op eigen initiatief een achthoofdig ensemble van deelnemende zangers geformeerd. Een groep vrienden die graag samen muziek maakt. Bij speciale gelegenheden kan men ons inhuren. Onlangs waren we te gast bij de viering van de 75-jarige bevrijding van Breda door Polen. De vader van één van onze koorleden is een oud-strijder bij het Poolse leger. Vandaar de korte lijntjes. We zongen op uitnodiging van het Poolse ministerie van Cultuur in het Chassé Theater in Breda. De Poolse organisatie heeft onze bijdrage buitengewoon gewaardeerd (zie groepsfoto, waarop een alt-zanger ontbreekt).
Uitleg
Muziek aan de Markt organiseert dus een adventsconcert in samenwerking met 'Octet - Brabant', waaraan ook negen Bergeijkse lectoren en de Bergeijkse organist Ad van Sleuwen deelnemen. Het concert is getiteld 'Festival of Nine Lessons & Carols'. Fred legt de naam uit: "Begin 1800 in het Engelse Cornwall, gingen zangers in de kersttijd langs de huizen met voornamelijk liederen van seculiere (wereldlijke) inhoud. Rond 1875 werd deze traditie overgenomen in de kerkelijke eredienst met liederen van meer sacrale (godsdienstige) inhoud, 'Carols' genaamd of 'Hymne' (met volkszang). En de betekenis van 'Nine Lessons'? Dit zijn negen korte bijbellezingen. Deze werden voorgelezen door negen vooraanstaanden of bekende mensen uit de stad. Zo ook nu in Bergeijk waar onder andere de Bergeijkse burgemeester, de pastoor, een basisschooldirecteur en een musicus een 'Lesson' voorlezen. Na elke 'Lesson' volgt een illustratieve 'carol of hymne'. Het wordt allemaal heel sfeervol."
Maarschalkerweerdorgel
Bij aanvang en uitgeleide van het concert wordt orgelmuziek op het Maarschalkerweerdorgel ten gehore gebracht. Ad van Sleuwen speelt prachtige muziekstukken van J.S. West en J.S. Bach. Ook begeleidt hij tussentijds de hymnes." Fred begint te stralen: "En dit alles in de Engelse koortraditie. Dat is zó mooi! We hebben er ontzettend veel zin in en hopen dat veel mensen komen luisteren op zondag 19 december. De toegang is vrij." Piet voegt tot slot toe: "Wij zijn onze sponsoren uit het plaatselijk bedrijfsleven erg dankbaar. Hun steun is belangrijk maar dekt lang niet alle kosten. We rekenen daarom op een gulle bijdrage van onze bezoekers."
P.S.: Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is een QR-toegangscontrole aan de deur verplicht. De kerk moet de anderhalvemeterregel handhaven, waardoor een beperkt aantal bezoekers mogelijk is. Toegang is daarom alleen mogelijk nadat u zich uiterlijk 17 december heeft aangemeld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de namen van de bezoekers. Het Adventsconcert kan alleen plaatsvinden onder voorbehoud van de geldende coronavoorschriften op 19 december 2021.