Door Lieke Roovers
Er is al een tijdje een verschuiving gaande binnen de boekenwereld. Eerst was het vooral opvallend in het non-fictie genre, maar steeds vaker merk je het ook in bijvoorbeeld literatuur, misdaad en fantasy. De trend is: het loont om al bekend te zijn vóórdat je een boek gaat schrijven of voordat je een boek door iemand anders laat schrijven (zolang jouw naam maar als (co-)auteur op de cover staat). Ik heb het hier niet over iemand zoals Stephen King waarvan lezers inderdaad boeken verkopen puur omdat zijn naam op de cover prijkt. Lezers kopen boeken van King omdat hij beroemd is áls schrijver. Maar waarom kopen we boeken van bijvoorbeeld Isa Hoes of leden van de Meiland familie?
Misschien gewoon omdat we interesse hebben in het persoonlijke leven van deze BN'ers. Daar is niets mis mee. Steeds vaker schrijven BN'ers echter ook fictie en de meerderheid blijkt er bar slecht in te zijn. Ik snap dat uitgevers hun boeken graag uitgeven, want je hebt al meteen naamsbekendheid en hopelijk dus ook een ingebouwde fanbase die het boek zal gaan kopen. Leuk voor de verkoopcijfers, maar een boek schrijven vereist bepaalde vaardigheden en dat geldt dubbel voor fictie. Het is niet iets wat je er zomaar even bij kunt doen – niet als je het goed wilt doen.
Nergens is dat duidelijker dan in de toch al chronisch ondergewaardeerde hoek van de kinderboeken. Een boek schrijven voor kinderen is zo mogelijk nog moeilijker dan schrijven voor volwassenen. Je moet je taalgebruik aanpassen, je moet je onderwerp benaderen op een manier die geschikt is voor je doelgroep en je moet, als het goed is, waarschijnlijk een beetje in je geheugen graven om jezelf als kind weer naar boven te halen. Dat iets makkelijk om te lezen is, wil nog niet zeggen dat het makkelijk is om te schrijven. Juist het omgekeerde. Het is een kunst! Toch stikt het van de kinderboeken van een bedroevend niveau geschreven door acteurs, influencers, muzikanten en allerlei mensen die in een andere gebied bekendheid genieten.
Tenzij je echt passie hebt voor schrijven en bereid bent om er tijd en moeite in te steken, zou ik zeggen: schoenmaker, blijf bij je leest.