Fontgrootte: +

Tine Paternotte

Het creatieve brein

Sinds de eeuwwisseling werkt Tine Paternotte (80) uit Haghorst als vrijwilligster voor kinderen met een fysieke en mentale beperking. Het geeft haar voldoening deze doelgroep net dat beetje extra aandacht te geven wat ze nodig hebben.

Door Mariël Hoefkens

Tijdens de festiviteiten rondom Diessen 1625 leerde Tine Marna van Nieuwkuijk kennen. "Ik vond haar inspirerend en wilde graag met haar samenwerken. Ze had in 1999, in Haghorst, een activiteitengroep opgezet voor kinderen met een beperking,waarvoor ze vrijwilligers vroegen. Ik was rond de zestig en zag dat wel zitten", vertelt Tine. "Marna liet mij een filmpje zien van het fysieke werk, wat echter te zwaar was voor mij. Ik stelde voor om er creatief werk te gaan doen, omdat ik professioneel gezien uit de creatieve sector kom."

Leuk ontspannen
Als kind was Tine immers al creatief, waarbij tekenen en schilderen haar grootste hobby's waren. "We startten bij de activiteitengroep met vijf vrijwilligers, waarbij er individuele begeleiding was. Alle kinderen in onze groep zijn tussen de vier en zes jaar oud en 'mijn' kindje is vijf. Onze activiteiten hebben niets met school of de thuissituatie te maken. Zo gaan we wandelen, spelen, muziek maken, tekenen of een spelletje doen. Tegelijkertijd proberen we de kinderen wat te leren", legt ze uit. "Mijn vroegere beroep was interieurarchitect voor baby- en kinderkamers, en op deze manier kan ik mijn creativiteit voortzetten."

Rode draad
Tussen de vrijwilligers (ook wel 'maatjes' genoemd) heerst er veel saamhorigheid. "We bedenken iedere keer weer een ander thema waarmee we werken, bijvoorbeeld werelddelen, vissers, hotel, kastelen, draken en seizoenen. Bovendien gaan we als maatjes in dat thema gekleed en zelfs het eten is in stijl", aldus Tine, die met 'haar' kind een hechte band heeft opgebouwd. "Eveneens hebben we intensief contact met de ouders, voor wie we een steun zijn. Hieraan draag ik anderhalf à twee dagen per maand mijn steentje bij. Ik ben dan op locatie, maar daarnaast moet ik ook dingen regelen en voorbereiden."

Zelfstandig
Door de omstandigheden mogen zeventigplussers nu niet komen werken. "Ik mis de contacten met de groep enorm. Wel begeleid ik nog steeds de jongeren tussen de vijftien en de vierentwintig, die op zichzelf gaan wonen", zegt ze. "Het werk met de kinderen voelde vroeger voor mij nog intenser, omdat je hen vanaf hun vijfde tot in de twintig meemaakte. Ook hebben hun ouders het tegenwoordig veel drukker dan jaren geleden."

Proeftijd
Inmiddels voor het derde jaar draait Tine mee met de KBO Diessen/Haghorst/Baarschot. "Na een proefjaar ontdekte ik dat bepaalde onderdelen, buiten een bestuursfunctie en administratief werk, me aanspraken. Ik ben er activiteiten gaan organiseren, waaronder de bingo, films, lezingen en het maken van herfststukjes", noemt ze. "Verder help ik mee in het algehele gebeuren. Nu veel mensen eenzaam zijn, probeer ik hen blij te maken met zelfgemaakte kaartjes. En ik ben mantelzorger voor een ouder echtpaar in Oisterwijk. Waar ik anderen mentaal kan bijstaan, doe ik dat graag."


Weten
Belastingadvies Belastingvrije tegemoetkomingen vo...