Helaas loopt het aantal coronabesmettingen weer op. Aan de andere kant worden er dagelijks tienduizenden mensen gevaccineerd tegen het coronavirus.
Stand van zaken vaccinaties
In onderstaande grafiek zijn de beschikbare vaccins te zien en het totaal aantal gezette prikken. Het linkerdeel van de grafiek laat zien hoeveel vaccins Nederland in totaal heeft gekregen en hoeveel prikken daarmee zijn gezet. Het gestreepte deel rechts van de verticale lijn laat zien hoeveel vaccins er de komende weken in totaal worden verwacht en hoeveel prikken daarmee gezet kunnen worden.
Op dit moment worden thuiswonenden gevaccineerd van oud naar jong. Vanaf begin april worden thuiswonenden van 70 t/m 74 jaar uitgenodigd. Ook 60-64 jarigen worden gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin. Dit gaat in twee rondes per provincie, van zuid naar noord. Ook mensen met een medisch hoog risico krijgen voorrang bij de vaccinatie. Dit gaat onder andere om mensen met morbide obesitas, syndroom van Down, mensen met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast, mensen met ernstig nierfalen en met een ernstige aangeboren immuundeficiëntie. (Bron: Rijksoverheid)
Veiligheid vaccins
Halverwege maart werd het vaccineren in Nederland met het AstraZeneca vaccin tijdelijk gepauzeerd op advies van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG. Directe aanleiding voor dit advies was een aantal meldingen vanuit Denemarken en Noorwegen van stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Kort daarna werd besloten om het vaccineren weer op te starten op basis van wetenschappelijke inzichten vanuit het Europees Medicijnagentschap (EMA). EMA bevestigt dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is, en dat de voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus vele malen groter zijn dan de risico's. EMA stelt dat er ten aanzien van meldingen uit andere Europese landen over ernstige, zeer zeldzame verschijnselen van stolselvorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, een mogelijke link is met het vaccin. De kans dat mensen hierdoor getroffen worden is echter 'extreem klein', aldus EMA. (Bron: Rijksoverheid)
De meeste bijwerkingen van de coronavaccinatie zijn overigens licht tot matig en gaan vanzelf weer over. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op uw arm daar waar u geprikt bent, moeheid, hoofdpijn, koorts. Ook kunt u last krijgen van spierpijn, misselijkheid en braken en gewrichtspijn. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over. Jongeren hebben over het algemeen meer last van deze bijwerkingen dan ouderen.
Sommige mensen twijfelen over de bijwerkingen van de coronavaccins. Het is dan belangrijk om daar meer informatie over te lezen. Bijvoorbeeld hoe vaak ze voorkomen en hoe erg ze zijn. Op de website van het bijwerkingencentrum Lareb (https://www.lareb.nl/image-widget/bijwerkingen-coronavaccins) leest u meer over de bijwerkingen van de coronavaccins.