By Super User on maandag 21 september 2020
Category: Column

Vervangende toestemming

Code groen, geel, oranje, en rood. Codes die een jaar geleden bij niemand bekend waren, worden nu dagelijks gebruikt. Ook in het personen- en familierecht zijn wij deze termen, zeker de afgelopen zomerperiode, veelvuldig tegengekomen. 

Ouders die gezamenlijk het gezag hebben, hebben elkaars toestemming nodig om alleen met een minderjarig kind op vakantie te gaan. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van het formulier 'toestemming reizen met minderjarigen naar het buitenland' dat op de site van de rijksoverheid eenvoudig te downloaden valt. Let wel, dit geldt dus niet alleen voor ouders die niet meer bij elkaar zijn maar dus ook voor ouders die nog gewoon samen zijn maar waarbij een ouder een reisje maakt met een kind/de kinderen.

Wat nu als een ouder geen toestemming wil geven voor de geplande buitenlandse vakantie? In dat geval kan een advocaat in een procedure vervangende toestemming vragen namens de ouder die op reis wil gaan. Mocht de Rechtbank toestemming geven dan treedt de toestemming van de rechtbank in de plaats van de ouder die toestemming had moeten geven. De rechter dient een weloverwogen beslissing te nemen of het in het belang van het kind is om op vakantie te gaan en dient tevens te luisteren waarom de andere ouder dit niet wenst. De diverse codes zijn de afgelopen maanden gebruikt door ouders om aan hun ex-partner geen toestemming te geven om met hun kind/kinderen op vakantie te gaan.

De rechters hanteren over het algemeen de vuistregel dat bij code groen en geel er toestemming wordt verleend om te mogen vertrekken bij code oranje en rood niet. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingssituaties te bedenken. Te denken valt hierbij aan kinderen met een verhoogd gezondheidsrisico. In die gevallen kan een rechter afwijken van de adviezen van de overheid en de toestemming weigeren. Laat u dan ook altijd goed voorlichten over de haalbaarheid van uw eisen!