By Super User on maandag 07 december 2020
Category: Column

Wereldlichtjesdag zet overleden kinderen in het licht

Elke tweede zondag in december is het WereldLichtjesDag, oftewel World Candle Lighting Day. In 2020 is dat aanstaande zondag 13 december. Over de hele wereld steken mensen om 19.00 uur lokale tijd een kaars aan. Dat doen ze om stil te staan bij het kind dat ze zo missen. Het zijn vaders, moeders, broers, zussen, opa's, oma's en alle anderen die een overleden kind willen herdenken. De kaarsen branden minstens een uur. Dooft het licht in de ene tijdzone, dan gaat het in een volgende tijdzone aan. Zo ontstaat er 24 uur lang een golf van licht om de aarde.  

Worldwide Candle Lighting
WereldLichtjesDag is een mooi en betekenisvol initiatief dat meer dan 50 jaar geleden is ontstaan in Engeland. Kapelaan Simon Stephens merkte bij zijn werk in een ziekenhuis dat rouwende ouders veel steun vonden bij elkaar. Ze hadden meer aan elkaar dan aan wat hij voor hen kon betekenen. Hij ging ontmoetingsdagen organiseren; het begin van The Compassionate Friends. Zij zijn meer dan 20 jaar geleden gestart met Worldwide Candle Lighting. Wereldwijd doen steeds meer mensen er aan mee.

Kleine bijeenkomsten of livestream
Zonder coronavirus zouden er ook dit jaar overal openbaar toegankelijke bijeenkomsten zijn. In buurthuizen, kerken, hospices, op begraafplaatsen, in crematoria. Ook hier in de regio. Maar 2020 is een bijzonder jaar. Nu zijn er geen of kleine bijeenkomsten waar je je vooraf voor kunt aanmelden. Of je kunt je aansluiten bij een organisatie via een livestream.

Licht en warmte
Alle overleden kinderen worden herdacht: levenloos geboren kinderen, baby's, peuters, kleuters, schoolkinderen, pubers en jongvolwassenen, ongeacht waaraan ze zijn overleden en wanneer. Dat kan een maand geleden zijn, een jaar, 10 jaar of 50 jaar. Want een kind verliezen is voor altijd. Het overleven van een kind druist in tegen de natuurlijke orde. Een kind met nog een heel leven voor zich hoort niet te overlijden. Het branden van een kaars en noemen van een naam samen met gelijkgestemden kan je hart raken, verwarmen misschien.