Achteruitboeren
Door Marlies de Vet
Een voorbeeld: de Europese Commissie bereidt een wet op natuurherstel voor. In het wetgevingsvoorstel staan bindende streefdoelen om verdere natuurverslechtering een halt toe te roepen. En wat gebeurt er vervolgens? In de Tweede Kamer wordt een motie in stemming gebracht om de bindende doelen die in de nieuwe wet worden voorgesteld 'van tafel te halen'. Ja, u leest het goed: de indiener van de motie wil 'het verbod op verslechtering' uit de natuurherstelwet.
Wat levert de natuur ons op?
Zuiveren van water en lucht, bestuiven van gewassen... het zijn zomaar wat zaken die de natuur voor haar rekening neemt. Die de natuur bijdraagt aan de economie. Ecosysteemdiensten worden ze ook wel genoemd. Meer dan de helft van onze mondiale economie is afhankelijk van de natuur en de diensten die zij levert. Deze diensten, die de natuur ons gratis verleent, niet willen veiligstellen is dan ook niet in het belang van onze economie. En al helemaal niet in het belang van de voedselzekerheid binnen de Europese Unie. De gevolgen van de achteruitgang van de natuur zijn voor veel landbouwers nu al voelbaar. In de hele Europese Unie is al 61 tot 73 procent van de landbouwgrond aangetast.
Een gezonde bodem is de basis
De motie werd ingediend door een partij die beweert 'zich ernstige zorgen te maken over de voedselzekerheid binnen de Europese Unie'. Maar met welk motief dient zij dan deze motie in? Door 'het verbod op verslechtering' uit de nieuwe natuurherstelwet te willen halen, geeft de partij juist een ander signaal af. Dan liggen haar prioriteiten duidelijk niet bij onze voedselvoorziening. Dan kiest ze voor achteruitboeren. Een gezonde bodem is immers van fundamenteel belang om vooruit te kunnen boeren.
Een ongemakkelijke waarheid
Dat het populisme hoogtij viert maakt het er niet eenvoudiger op. Zetelpeilingen wegen mee. En scoren voor de bühne: weg met bindende afspraken, die moeten van tafel. Bij de stemming van de ingediende motie staken 81 van de 150 parlementariërs hun hand op. De motie werd aangenomen. Verbijsterend vind ik dat: waar is ons échte gezond verstand gebleven?