Fontgrootte: +

Bijzonder speciaal

"Hallo, Ik ben Pleun. Kom maar binnen, hoor!" Zo vrolijk en enthousiast begroet Pleun ons. Op een koude herfstavond komen we even langs bij Pleun van Roij om bij te praten en om haar te verrassen. "Oh, een verrassing? Leuk! En ik ben bijna jarig!", vertelt ze vrolijk.

Door Yulia van de Laar

Als je dit artikel leest dan is ze al jarig geweest en viert haar al tiende verjaardag met een leuk feest vol met chocolade en allerlei lekkernijen van de patisserie. Maar nee, nee, niet even langskomen hoor, want die lekkere chocolade zijn allemaal op. Toch, Pleun?

Waardering
De verrassing die Pleun gaat krijgen is twee bioscoopbonnen en een leuke dagactiviteit samen met het jongerenwerk in Oirschot. In eerste instantie wist ze niet dat ze op 2 november met andere jonge mantelzorgers (zestien kinderen en jongeren om precies te zijn) van Oirschot een leuke dag zullen meemaken. Oh, wij weten het al, maar jullie (de andere vijftien kinderen) mogen nog niet weten wat jullie gaan doen! Even geduld, want 2 november is bijna zover. Deze activiteit wordt georganiseerd om meer aandacht en waardering te geven aan de jonge mantelzorgers. Om te laten weten dat ze bijzonder en speciaal zijn. Jonge mantelzorgers hebben best veel meegemaakt met het hele gezin en moeten op meer dingen letten dan andere kinderen. Een paar hebben wellicht zware momenten beleefd maar denken nooit, althans niet bewust, dat dat zwaar is. Ze hebben zeker een waarderingscadeau verdiend.

Broer
Er zijn veel jonge mantelzorgers in Oirschot, maar wat ze doen voor hun familie, is voor hen normaal. Pleun zegt het ook zelf: "Dat gaat bij mij allemaal vanzelf. Ik vind het normaal, want hij is mijn broer en ik ken hem al zo", legt ze uit. De broer van Pleun heeft autisme. Aan zijn fysieke verschijning zie je het niet, wel in zijn gedrag. Pleun kan uitleggen wat autisme is, want daar heeft ze zelf een spreekbeurt over gehouden. "Autisme is: een stofje. Dat is een stofje aan je hersenen. Die stoffen in je hersenen zitten een beetje in de knoop en elk draadje heeft volgens mij een verbinding met iets en hij mist een draadje. Ik ken de termen niet zo goed, maar zo heb ik het toen voor de klas uitgelegd."

Tips
De zorg voor kinderen met autisme moet zorgvuldig zijn maar dat betekent niet dat ze met hun gezin, namelijk ouders, zusjes of broertjes geen leuke momenten hebben. "We kunnen gewoon spelen hoor, maar dan moet ik rekening met hem houden", zegt ze. Een tip van Pleun voor andere jonge mantelzorgers, die thuis ook met de zorg moeten helpen, is vooral doen wat hij of zij leuk vindt. "Soms doe ik mee met het idee van mijn broer maar ik mag ook mijn spelidee aangeven. Soms is dat voor mijn broer moeilijk om daarmee eens te zijn. Gelukkig krijgen we hiervoor tips en hulp om hier samen goed mee om te gaan. Mijn broer is trouwens ook best grappig en daar houd ik van", vertelt ze.

Te veel
Wanneer de regelmaat of routine een beetje afwijkt kunnen kinderen met autisme dat niet zo snel verwerken. Komt er iets nieuws dan moet dat ook op tijd uitgelegd worden zodat hij tijd heeft om te wennen. Soms zijn er momenten wanneer Pleun het een beetje te veel vindt, maar gelukkig wanneer dat gebeurt kan ze naar een rustig plekje gaan: haar kamer. Haar haven van stilte en rust waar ze alleen leuke dingen kan doen, bijvoorbeeld tekenen, knutselen en lezen. Het leven loopt bij iedereen anders. De een is zus, de ander zo. In ieder geval zijn wij allemaal bijzonder en speciaal.


Het kind in ons
Brandweerpost Bergeijk Is op zoek naar jou!