Fontgrootte: +

Chantal van Luttervelt

Diep respect voor sporters Paralympische Spelen
Als De Uitstraling het interview afneemt met de Bergeijkse Chantal van Luttervelt is ze nog maar vijf weken terug uit Tokyo. Ze was daar trainster/coach van topsportster Rixt van der Horst, die deelnam aan de Paralympische Spelen. Rixt heeft lichamelijke beperkingen waardoor ze hulp nodig heeft bij het verzorgen en berijden van haar paard. Chantal (34) is supertrots op de behaalde resultaten van Rixt (29) en paard Findsley. Ze vertelt: "Het was heel gaaf om de Paralympische Spelen mee te maken en 'we' hebben zilver en brons behaald."


Door Anny van Kessel

Al sinds haar zevende heeft Chantal een grote liefde voor paarden en is haar passie begonnen. En het is dan ook niet raar dat ze naar de Paardenopleiding in Deurne ging. Chantal: "Na het behalen van mijn diploma kon ik gaan werken als paardenverzorgster bij de Bereden Politie. Ik kreeg helaas steeds meer last van mijn rug en moest stoppen met het werk in de stallen. Fijn dat ik toen op kantoor kon gaan werken als recherche-assistente. Na een aantal jaren ben ik gaan werken als financieel administratief medewerkster bij Bestronics in Veldhoven. Mijn werkgevers Anton en Hans van Limpt sponsoren Rixt van der Horst, die op hoog niveau para-dressuur wedstrijden rijdt. In 2019, zes weken voor het Europees Kampioenschap, viel de trainster van Rixt helaas van een paard. Het was heel erg voor de trainster, maar ook voor Rixt die daardoor niet meer optimaal kon trainen. Ik trainde op dat moment de paarden van mijn baas, Anton van Limpt, en zodoende vroeg hij of ik de nieuwe trainer/coach van Rixt wilde worden. Ik heb daar even over moeten nadenken. Zou ik het wel kunnen? Maar na goed overleg, ben ik deze uitdaging aangegaan. Want hoe vaak krijg je de kans om naar de Paralympische Spelen in Tokyo te gaan?!"

Klik
"Sinds november 2019 trainde ik gemiddeld vijf dagen per week met Rixt en Findsley en hielp met alle werkzaamheden die Rixt vanwege haar handicap niet goed kan uitvoeren: Findsley voeren, stal uitmesten, wandelen, poetsen, wassen, opzadelen, Findsley losrijden en na de rit van Rixt het paard natuurlijk weer afzadelen et cetera." Chantal: "Gelukkig hadden Rixt en ik vanaf het begin meteen een goede klik en konden we goed samenwerken. We behaalden op de wedstrijden meteen goede scores, waaronder een persoonlijk record en gingen eind februari 2020 op wedstrijd naar Qatar om Internationale wedstrijdervaring op te doen. Toen kwam Corona. Zoals iedereen weet, werden de Spelen in 2020 geannuleerd, maar gelukkig gingen ze wel door in 2021. Daar waren we superblij mee, want we hadden de coronatijd hard door getraind om nog beter te worden. Zo werden we in aanloop naar de Paralympische Spelen Nederlands Kampioen en behaalden we tijdens de observatiewedstrijden nieuwe persoonlijke records. We waren er helemaal klaar voor!"

Naar Tokyo
"Vóór vertrek naar Tokyo verbleven we een week in Aken. Dit was niet voor ons, maar voor de paarden die hier in quarantaine moesten voordat ze Japan in mochten reizen. Daarna vertrokken we per vliegtuig naar Tokyo. De wedstrijden werden zonder publiek verreden, maar we waren allang blij dat de Spelen doorgingen. We behaalden brons voor de individuele proef en zilver voor de teamtest (drie personen). Heel blij waren we. Helaas raakte Findsley geblesseerd nadat zij struikelde. Het was ontzettend jammer dat Rixt daardoor de Spelen niet met een mooie Kür op muziek en eventuele extra medaille heeft kunnen afsluiten!"

Diep respect
Het mooist van de Paralympische Spelen vond Chantal de inzet van al die gehandicapte sporters. "Zo mooi dat zij ondanks hun beperkingen al die prestaties neerzetten. Diep respect heb ik daarvoor. Ook vond ik de samenwerking met de andere grooms (= verzorgers) heel fijn. "We konden met elkaar de emotionele momenten delen en het voelde vertrouwd. Ik kijk terug op een hele gave tijd, samen met Rixt, Findsley en de andere grooms", vat Chantal het Tokyo-avontuur samen.



Afgeschreven
Herfst