Fontgrootte: +

De Bergeijkse cultuurhistorie bruist

Je komt er niet omheen, als je bij Ingrid van de Ven (60) op bezoek, bent om eerst over haar huis te praten. Ze woont in Luyksgestel, op het Boscheind, in een prachtig verbouwde veldschuur àchter een oude boerderij. "Ja, het is een hele mooie plek om te wonen," vertelt Ingrid, "maar het heeft wel ontzettend lang geduurd. We kregen namelijk geen vergunning om de boerderij te verbouwen. Na veel papierwerk en frustraties mochten we na enkele jaren wèl de oude veldschuur verbouwen en hier woon ik nu heerlijk met mijn gezin."
Door Anny van Kessel

Ingrid komt oorspronkelijk uit Eersel (Schadewijk). Haar man Alfred van der Sanden woonde vroeger al op het Boscheind in Luyksgestel. Ze leerden elkaar kennen op het Rythoviuscollege. Na haar vwo-diploma ging Ingrid naar de Universiteit van Tilburg. Ze studeerde Taal- en Literatuurwetenschappen. "Ik leerde naast de Engelse en Nederlandse taal ook over audiovisuele communicatie en de wijze waarop mensen een tweede taal kunnen leren." Ingrid woonde acht jaar op kamers in Tilburg en samen met Alfred heeft ze daar nog enkele jaren een appartementje gehuurd. "Na mijn studie ging ik werken bij de Hogeschool Eindhoven (later Fontys). Bij de faculteit Techniek werkte ik als marketing- en PR-medewerker. We ondersteunden docenten in hun contacten met het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld voor opleidingen op het gebied van CADCAM (digitaal tekenprogramma) dat destijds in opmars kwam. Bedrijven vroegen ons om hun medewerkers daarvoor op te leiden en problemen op te lossen. Dat was leuk. Ik heb bij Fontys ook nog bij de audiovisuele dienst gewerkt. Een hele tijd in Eindhoven, later ook in Venlo en Tilburg."

Drie kinderen
In de tussentijd waren Ingrid en Alfred verhuisd naar Luyksgestel, naar de wijk Tilliaans. "Maar we wilden landelijker wonen en kochten de boerderij aan het Boscheind. Onze kinderen zijn geboren in een tijdelijke woonunit, omdat we geen vergunning kregen voor de verbouwing. Een hele tijd heb ik daarna geen baan gehad. Ik had het druk genoeg, want we kregen onze drie kinderen in drie jaar tijd! Toch miste ik het contact met collega's en de dynamiek van een baan. Daarom heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan." Ingrid vertelt verder: "Toen de kinderen groter werden wilde ik weer gaan werken. Vier jaar heb ik bij een Bergeijkse benzinepomp gewerkt en één jaar bij een bakkerij. Het was heerlijk om klantcontact te hebben en met een team te werken. Maar fysiek was het ook zwaar bij de bakker. Toen kwam ik de voorzitter van het Cultuurhuis Bergeijk tegen. Anja Tils vroeg me bij hen te komen werken. Na enkele gesprekken was ik helemaal enthousiast en sinds mei 2022 werk ik daar."

Cultuurhuis Bergeijk
"Als manager Cultuurhuis Bergeijk is het mijn taak om, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers, meer bekendheid te geven en meer bezoekers te trekken. In het cultuurhuis zijn de stichtingen Eicha en Rietveld Ruys samengevoegd. We organiseren tentoonstellingen, lezingen, workshops en rondleidingen. Er is een bloemen-en beeldentuin met een expositiepaviljoen 'Diamond Greenhouse'. De activiteiten van het cultuurhuis zijn gebaseerd op drie pijlers. Elke pijler is een groep pioniers, die belangrijk is geweest voor Bergeijk. Dat zijn als eerste de Merovingen (volk van 600 na Christus), als tweede de Teuten (handelaarsvolk) en als derde pijler de Pioniers van De Ploeg. Ondernemende mensen die flink wat leven in de brouwerij brachten. We proberen de kennis die we van deze pioniers hebben en de geschiedenis van de gemeente Bergeijk op een leuke manier toegankelijk te maken. Ook de nauwe samenwerking met de Centrummanager en Visit Bergeijk werpt zijn vruchten af. Dit jaar bestaat De Ploeg 100 jaar! We zijn drukdoende met diverse activiteiten, onder meer een weefproject samen met de basisscholen van Bergeijk. Het programma start in maart met tentoonstellingen en lezingen en eindigt in augustus met het Ploegfestival. Kijk op www.cultuurhuisbergeijk.nl voor alle activiteiten. We zouden het leuk vinden als er veel mensen komen kijken en luisteren!"

Dappere durvers
Geheugen