De huizenmarkt in 2021? Wat gaat die doen?
Door Nathalie Verbaandert - van Gisbergen
Nathalie van Gisbergen Lommers Makelaars
1. De hypotheekrente is historisch laag. Kopen is aantrekkelijk. De huren zijn de laatste jaren flink duurder geworden. In de maandlast is kopen nu vaak goedkoper dan huren.
2. De vraag naar koophuizen is groter dan het aanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar stikstof en PFAS zitten die regelmatig dwars.
3. Het 'eigen geld'. Hiermee bedoel ik beleggers die een tweede huis kopen voor de verhuur. En nee het zijn niet alleen pandjesbazen. Het zijn vaak zelfstandige ondernemers die als pensioenvoorziening hebben. Ook maken veel (groot-) ouders gebruik van de ruime schenkingsvrijstelling. Zij mogen in 2021 tot € 105.302,- belastingvrij schenken voor huis en hypotheek.
Al deze factoren drijven de huizenprijzen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.
Corona en de huizenmarkt?
De coronacrisis heeft de economie deels stilgezet. Men dacht dat dit ook op de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door de onzekerheid over werk en de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld. Echter dit is in de huizenmarktcijfers nog niet terug te zien. We sloten 2020 af met een record prijsstijging van ruim 11 procent. Ook van afkoeling is geen sprake. Snel beslissen en overbieden zijn vaak aan de orde van de dag. Huizen staan gemiddeld vier weken te koop en bijna 60 procent gaat boven de vraagprijs weg (Bron: NVM).
Verwachting voor 2021?
Het lijkt onvermijdelijk dat Corona uiteindelijk gevolgen zal hebben. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan de werkloosheid in Nederland dit jaar oplopen tot 8,5 procent. Werkt dit door in het consumentenvertrouwen? De banken verwachten dat als gevolg van de toegenomen onzekerheid er 10 tot 15 procent minder woningen verkocht zullen worden in 2021.
Wat doet dat met de huizenprijzen?
Leiden een gedaald consumentenvertrouwen en minder woningverkopen dan ook tot lagere huizenprijzen? De hypotheekrente blijft laag. De nieuwbouw beperkt. Oftewel de vraag naar koophuizen blijft groot. De ruimere hypotheeknormen in 2021 geven extra financiële ruimte en dit samen met het steuntje in de rug voor jonge huizenkopers (die dit jaar geen overdrachtsbelasting betalen) zorgt voor opwaartse prijsdruk.
ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen in 2021 met 5 procent stijgen. De Rabobank verwacht inmiddels een huizenprijsstijging van 8 procent. ING voorziet als enige eerst een afvlakking en later in het jaar een lichte daling van de huizenprijzen. Per saldo zullen de prijzen gemiddeld 5 procent hoger liggen dan afgelopen jaar.
Voorlopig heeft de coronacrisis dus geen vat op de huizenmarkt. In de eerste maand van 2021 stegen de huizenprijzen met gemiddeld 9,3 procent.
Denkt u aan kopen of verkopen. Uw makelaar staat klaar voor een gedegen advies.