Fontgrootte: +

De jongste circusdirecteur van Europa komt uit Hapert

Een eigen circus beginnen, net zoals zijn opa. Dat wilde Kevin van Geet (30) vroeger het liefst. Maar dat hij ook echt circusdirecteur zou worden, had hij niet verwacht. Nu reist hij als jongste circusdirecteur van Europa het hele land door.

Door Floor Hendriks

Van jongs af aan hielp Kevin zijn opa al in het circus. "Ik hielp met het opbouwen van de tent, de e-mails en de website of was de spreekstalmeester", zegt Kevin van Geet. De laatste jaren werd dat steeds meer. "Het was een goede manier om alles zelf te leren. Zo'n tent opbouwen kun je niet leren op een school. Dat moet je gewoon doen. Door de verschillende terreinen en omstandigheden leer je hoe je ermee moet omgaan." Kevin wilde altijd al circusdirecteur worden. "Maar ik had nooit verwacht dat ik het ook echt beroepsmatig zou gaan doen. Het ligt natuurlijk niet voor de hand om circusdirecteur te worden. Circus is een wereld waar mensen niet zo makkelijk inrollen. Vooral als je niet in het circus geboren bent. Ik had het geluk dat mijn opa zelf een circus had, daardoor was de drempel voor mij lager om zelf ook te beginnen. Ik hielp mijn opa altijd in de vakanties mee en heb zo veel dingen over het circus geleerd. Ik ben toch een opleiding gaan doen; Tuin en Landschapsinrichting aan de HAS. Uiteindelijk heb ik besloten om te doen wat ik het leukste vind. Dat is circus." Op zijn 21ste is hij begonnen met zijn eigen circus, daarmee is hij de jongste circusdirecteur van Europa.

Risico

"Er zat natuurlijk wel een risico aan. Ik was 21, net van school en begon gelijk met een grote productie waar dertig tot viertig man aan mee werkt. Ik heb nooit hulp gehad. Ook geen hulp gezocht. Ik heb natuurlijk wel met mijn opa meegedraaid, dus het was niet allemaal nieuw. Maar door alle gehuurde materialen en externe artiesten kwam je toch al gauw op een groot bedrag uit. Het is dus wel serieus. Ik moest vanaf toen ook alles zelf oplossen. Als er bijvoorbeeld iets kapot is, kan ik niet meer aan mijn opa vragen hoe we het gaan oplossen. Het maakt je een stuk zelfstandiger. Maar ik heb eigenlijk altijd gedacht: 'ik begin gewoon meteen goed of ik doe het niet'. Je kan dan geluk hebben of pech. Gelukkig heeft het bij mij meteen goed uitgepakt. De theoretische kennis vanuit mijn opleiding heeft me denk ik ook geholpen. Dat is iets wat veel mensen die oorspronkelijk uit het circus komen niet hebben."

Spannend

Als spreekstalmeester van het circus staat Kevin altijd midden in spotlight. Hij kondigt de artiesten aan en begroet het publiek. Eigenlijk is hij een soort gastheer. "De eerste paar keer was het wel spannend, maar je raakt eraan gewend. Voordat we beginnen, hebben we wel wat gezonde spanning. Zeker met de kerstwintershows. Dan zijn er bijna 1000 zitplaatsen. Ik heb dan toch wel een beetje een kriebel in mijn buik. Maar echt spannend is het niet meer. Ik denk dat het als presentator ook belangrijk is dat je rustig blijft. Als je dat niet bent, komt dat ook over op het publiek. Het presenteren en het contact zoeken met het publiek vind ik ook echt leuk om te doen, dus dat zit wel goed."

Drijfveer

"Alle negativiteit over het circus geeft mij de motivatie om te bewijzen dat het wel kan. Ik wil het imago van het circus verbeteren. Dat je als branche serieus wordt genomen en dat mensen hetzelfde over het circus denken als het theater. We zijn eigenlijk de laagdrempeligste vorm van cultuur en theater. Het is een vak wat al heel lang bestaat. Ik zou het jammer vinden als het op houdt, daarom doe ik mijn best om het in leven te houden. Het is een aantal jaar wat moeilijk geweest met een circus in Nederland. Zeker omtrent het verbod van wilde dieren. Er zijn toen ook een paar grote circussen failliet gegaan. Nu gaat het steeds beter. In Bladel zijn we drie jaar op rij geweest. Elk jaar wordt het drukker, dus dat is een goed teken. Ik denk dat mensen na twee jaar lockdown echt uitgekeken zijn op de schermpjes. Ze hebben het live entertainment toch gemist en zijn dat steeds meer gaan waarderen. Hetgeen wat je hier in de tent ziet, kun je ook op YouTube vinden, misschien zelfs nog wel beter, maar wat je hier wel hebt is de sfeer en het contact tussen de artiesten en het publiek. Dat heb je via een schermpje niet. Natuurlijk gaan we ook met de tijd meegaan op het gebied van muziek en marketing."

Ook een circus zonder wilde dieren kan volgens Kevin prima. Amber Karstens is op dit moment de enige act met dieren. "De fascinatie van wat een mens allemaal kan met zijn lichaam zal nooit verdwijnen. We hebben in onze tent geen dubbele bodem of veiligheidsnetten. Alles wat je ziet is echt. Dat brengt dan natuurlijk ook een beetje spanning met zich mee."

Passie

Wat Kevin het allerleukste aan het circus vindt, weet hij niet zo goed. "Deze vraag wordt mij heel vaak gesteld en ik heb er eigenlijk nog nooit een goed antwoord op kunnen geven. Het is een combinatie van alles: de saamhorigheid, het feit dat je beroepsmatig mensen mag vermaken, de tent opbouwen, het stukje ondernemerschap en de uitdaging die daarbij hoort, maar ook de magie en romantiek waar ik nog steeds van geniet." Altijd op pad met de camper vindt hij ook niet erg. "Het hoort erbij", zegt Kevin. "Natuurlijk heb ik in de winter weleens dat ik denk: 'een huis met vloerverwarming en alles erop en eraan zou ook wel eens relaxed zijn.' Maar ik kies er zelf voor. We staan elke keer op een andere plek. Het terrein is dan anders, maar mijn kantoor en huis niet." En als je vraagt wat zijn favoriete act is. "Poeh, das heel moeilijk. Ik vind ze allemaal leuk om te zien. Afwisseling en diversiteit zijn voor mij wel heel belangrijk."

Voor Kevin is dus elk aspect van het circus leuk. "Het is mijn passie. Als je dit werk doet zonder dat je er plezier in hebt, kun je beter meteen stoppen. Het is geen kantoorbaan. Je staat hier heel de tijd in de spotlight. Ik hoop dat ik dit nog heel lang kan doen. Mijn opa is pas op zijn 79ste gestopt. Hopelijk heb ik die genen."


Niets te vertellen...
My roaring twenties - “A little older but none the...