Fontgrootte: +

Erik Schram; Boswachter van beroep

Erik Schram, boswachter van beroep, draagt inmiddels al vijf jaar de verantwoordelijkheid voor de Strabrechtse Heide, het Leenderbos en natuurgebied De Kempen, met onze eigen Cartierheide. Een heel gebied, samen telt het dan ook meer dan 13.000 voetbalvelden. Maar ja, wat doe je daar precies? En hoe word je boswachter?
Door Iris Lucas

"Eigenlijk wilde ik op de basisschool al boswachter worden. Dat heb ik even losgelaten, want ik heb een tijdje in Afrika gewoond en gewerkt. Daarna ben ik in dienst geweest van Defensie, maar uiteindelijk heb ik mijn weg weer teruggevonden naar mijn jeugddroom. Ik ben bij Staatsbosbeheer terechtgekomen. Ik begon daar als junior boswachter, maar na een aantal jaar mag ik mezelf nu senior boswachter noemen", aldus Erik. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze in de baan terecht zijn gekomen waar ze als kind al naar uitkeken. Toch is dat voor Erik het geval: "Het is een hele afwisselende en diverse baan, in een heel variërend landschap. Tijdens een tocht door het gebied zie je bos, heide, grasland en hoogveen. Je hebt ook veel verschillende taken. 's Ochtends ben je bijvoorbeeld bezig met het spotten van dieren tijdens een excursie, 's middags ben je onderweg naar het gemeentehuis voor een gesprek met de gemeenteraad."

Van buiten naar binnen
Als boswachter heb je dus veel verschillende werkzaamheden. Hoe zien die werkzaamheden eruit? "Nou, je hebt verschillende soorten boswachters. Ik ben boswachter publiek. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alle recreatieve voorzieningen, de voorlichting op scholen en persvoorlichting. Ook heb ik contact met mensen op de heide. Als boswachter ben je natuurlijk een deel van de tijd buiten, maar je zit ook op kantoor. Dat probeer ik wel af te stemmen met het weer. Als het mooi weer is probeer ik zoveel mogelijk buiten te zijn, maar zodra het slecht weer wordt, duik ik naar binnen." Sinds de sluiting van de horeca en de beperkingen voor de winkels zal het ook wel veel drukker zijn. "Dat begon vorig jaar al, tijdens de eerste lockdown. Er is weinig te doen, en mensen willen toch bezig blijven. Dan trekken ze de natuur in, te voet, te paard of op de fiets. De parkeerplaatsen zijn nu regelmatig overvol. Ook voor de flora en fauna is er iets meer verstoring. Het is daarom belangrijk dat (ook hier) iedereen zich aan de regels houdt. Dus: op wegen en paden blijven, stil zijn in een stiltegebied en de hond aan de lijn houden. Wat bijzonder is aan onze Kempen: vroeger waren hier overal veenmoerassen. Daardoor moet je nu soms nog opletten, want voor je het weet heb je een natte schoen! Houd je je voeten liever droog, of ben je slecht ter been, dan is het Laarvenloopje beter geschikt. Deze route is twee kilometer lang, obstakelvrij en tijdens de wandeling kom je verschillende landschappen tegen. Het wandelpad is gelegen bij de parkeerplaats aan de Postelseweg/Bredasebaan in Eersel, en dus met de auto ook makkelijk te bereiken. De wandelroute is met oranje bordjes gemarkeerd."

Duurzaam onderhoud
Hoe komt het dat er wel eens bomen gekapt worden, ook al zien ze er gezond uit? Erik: "Dat heeft te maken met 'dunning' van het bos. Er worden dan bomen weggehaald, zodat andere bomen meer ruimte krijgen om te groeien. Naaldbomen maken bijvoorbeeld plaats voor loofbomen, wat ook de gladde slang ten goede komt. Dit is een zeldzame (niet giftige) slangsoort die van nature voorkomt in de Kempen. Tevens worden er bomen gekapt en verkocht. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt om de natuurgebieden van Staatsbosbeheer te onderhouden. Die kap gebeurt overigens niet lukraak: er wordt zorgvuldig gekeken naar welke bomen geschikt zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met de flora en fauna. Dus: zie je stippen of strepen op de bomen staan? Dan is dat waarschijnlijk omdat ze binnenkort gekapt worden." Daarmee wordt de toekomst van Staatsbosbeheer gegarandeerd, en blijft het bos gezond.


Andere verdeling pensioenverevening bij scheiding ...
Denken