Fontgrootte: +

Joost Diepens; Melk is goed voor elk

Geen flauw idee oftewel Joost mag het weten. Maar de 51-jarige Joost Diepens uit Lage Mierde zou het kunnen weten. Want deze RMO chauffeur (Rijdende Melk Ontvangst) rijdt al ruim 30 jaar de melkwagen.

Door Arie Schoofs

'Komt maar achterum' ontvangen we in een whatsApp van Joost. Even later zitten we samen met zijn vriendin Maud onder het genot van 'n bakske koffie aan d' n binnenkant van Joost zijn ouderlijk huis. De boerenzoon die vereerd is dat hij in 't buukske komt begint spontaan te vertellen. "Dat ik melk zou gaan rijden was eigenlijk niet de bedoeling. Toen ik zes jaar was gingen bij ons de koeien weg en toen is onze pa gaan boeren met varkens maar hij vond dat eigenlijk niks. Hij overleed toen ik tien jaar was, mijn moeder zette de kleine varkenshouderij voort met het idee dat ik het van haar zou overnemen." Alle vergunningen om het bedrijf uit te breiden waren gereed, maar door veranderde regelgeving is hier toch van afgezien.

Met melk meer mans
Joost is begonnen bij de Firma Scheepens en momenteel rijdt hij in tweeploegendienst bij V.O.F. De Jong uit Molenschot alwaar de vrachtwagens staan. In het bezit van een RMO-certificaat toert Joost de boeren in West- en Midden-Brabant langs. "Als ik bij de boer kom moet de melk goed zijn, want hij gaat wel bij d'n groten hoop. De temperatuur moet goed zijn, de kleur en de geur, een 'monsterpotje' wordt genomen en getest, maar om hier verder op in te gaan wordt toch te technisch en meer voor een vakblad", aldus Joost. De tankwagens waar 36.000 liter in kan, komen elke drie dagen bij dezelfde boeren. Een klus duurt ongeveer tien minuten, op naar de volgende boeren die op de planning staan. Daarna lossen in Aalter, Maasdam of Veghel.

Het leuke van dit werk
Joost: "Het rondrijden, de vrijheid, het gemanoeuvreer met de tankwagen op kleine weggetjes en lastige erven zijn soms echte uitdagingen. Elke dag of nacht is anders, ook als is het persoonlijk contact met de boeren en collega's door alle technieken en communicatiemiddel wel minder geworden." Dat de tijd niet heeft stilgestaan de afgelopen 30 jaar is onder andere te merken aan de komst van de mobiele telefoon, waardoor bellen bij de boer verleden tijd werd. Zo heeft ook het navigatiesysteem het werk veel eenvoudiger gemaakt. Met de komst van de melkrobot zijn zelfs de melktijden van de boer niet meer van belang. Ook is het aantal boeren en fabrieken meer dan gehalveerd.

Vrije tijd
Naar de fitness of sportschool hoeft deze chauffeur niet, want het is wagen in wagen uit, op de tank klimmen, bij een ander op de hurken om de slang aan te sluiten en dan het sleuren met dat ding. "Ja mijn sociaal leven ziet er qua verenigingen en uitjes ook wel iets anders uit. Maud: "In het begin was het best wel even wennen om iets niet spontaan te kunnen plannen. Verenigingen zijn uit den boze maar er kan voor bijzondere gelegenheden ook wel iets geregeld worden." Hobby's heeft Joost niet veel maar hij mag graag met zijn hond wandelen en dan bedoelt hij stevig doorwandelen om toch wat aan zijn conditie te werken. "Ik ben ook graag 's avonds thuis, mede omdat ik voor mijn werk regelmatig weg ben." Joost zijn moeder die voorheen in een aanleunwoning in Lage Mierde woonde en nu haar stekkie heeft gevonden in Bladel wil deze familieman toch ook regelmatig bezoeken. "Zij is best frèèt da ik dèès werk doe want onze pa hi ook langere tijd melk opgehaald." Een zwart-wit fotootje met vergeelde kartelrandjes komt tevoorschijn. Stil kijkt deze voorheen vlotte prater naar het kiekje, een paard voor een platte kar vol met melkbussen en zijn vader.


Aantrekkelijk een elektrische bedrijfsauto kopen
Harrie Lavreysen; De mensen om mij heen zijn grote...