Fontgrootte: +

Rick Verheij deel 2: Korps Commando Troepen

In de editie van week 41 hebben we kennis gemaakt met Rick en zijn bijzondere werk als militair. Een groot gedeelte van zijn leven heeft in het teken gestaan van de KCT (Korps Commando Troepen). Hierover willen we natuurlijk meer weten, en voordat uw correspondent het weet vertelt Rick alweer voluit.

De route
In 1987 is Rick begonnen bij het korps en is daar opgeleid tot commando bij het Korps Commando Troepen. "In 1989 kreeg ik de 'groene barret'", vertelt hij. "Na mijn opleiding moest ik verplicht als instructeur de dienstplichtigen opleiden. Daarna ben ik bij de 13 Mechbrig (Gemechaniseerde brigade) terecht gekomen, om vervolgens bij de 104 Commando Groepen Compagnie ICCT Training te beginnen. Ik heb toen een half jaar bij de Spec. Ops. (speciale operaties) gezeten. Daarna ben ik weer terug naar de opleidings- en trainingscompagnie gegaan, dit maal met als taak om pantserstorm en gevechtscursussen te geven." In deze periode heeft Rick tussendoor ook de opleiding tot berggids gedaan, maar daar in het volgende interview meer over.

Uitzendingen
Toen Bosnië begon te spelen, is Rick met de 108 Commando Troepen uitgezonden geweest. Deze compagnie was toen net opgericht en was het begin van het huidige Korps Commando Troepen. Deze uitzendingen vielen onder de naam IFOR, een vredesmacht onder leiding van de NAVO. "Dit was een pittige tijd", zucht Rick. "Mijn vrouw en ik hadden net een kleine van vier maanden en er was maar weinig contact mogelijk met het thuisfront. Gelukkig zat mijn vrouw destijds ook bij defensie waardoor ze er waarschijnlijk meer begrip voor had." Na deze uitzending kwam er plaats vrij als ploegcommandant bij de 108 KCT, met specialisatie de Mountainspecialistengroep. Hierna is Rick weer teruggegaan naar de opleidings- en trainingscompagnie. "Mijn doel was toen om commando's in de vervolgopleiding verder op te leiden om voorbereidingsmissies te kunnen doen."

De oorlog in Afghanistan brak uit. "Voordat ik zelf uitgezonden werd naar Afghanistan, heb ik verschillende eenheden van de landmacht opgeleid. Hieronder viel ook de 13 Lichte Brigade uit Oirschot." Dit was de eerste kennismaking met de kazerne in Oirschot. Vervolgens is Rick weer terug gegaan naar de 103 om verschillende teams in de compagnie op te leiden en te trainen. Daarna was het zover: Rick werd voor vijf maanden uitgezonden naar Afghanistan als afgeschermde operator. Na deze uitzending was het nog niet voorbij. "Ik moest me meteen weer voorbereiden op een nieuwe missie: ik werd teamleider van vijfentwintig Afghanen. Dit was één van mijn mooiste periodes; wonende tussen de lokale mensen en een zeer gevarieerde missie. Voor het thuisfront was het wel minder, want het was ook een missie met een hoog risico." Na deze uitzending is Rick verder gegaan met een afgeschermde in-burgeroperatie van vier maanden.

We zitten ondertussen in 2007. Rick gaat weer terug naar de opleidings- en trainingscompagnie om zijn ervaringen en expertise te gebruiken om nog betere militairen op te leiden. "Daarna ben ik weer naar de 104 Commando troepen gegaan als adjudant en heb ik aan de voorbereidingen van missies in Irak meegewerkt. Ik ben toen zelf ook uitgezonden geweest op een missie 'slag bij Mazul'. Het doel was om IS terug te dringen richting Syrië, samen met de Belgische Special Forces Group. Ook dit was voor mij een hele mooie tijd, ik had toen een erg vrije rol". Gelijk daarna heeft hij anderhalf jaar lang afgeschermde operaties in Afghanistan gedaan. "Gelukkig mocht ik toen tussendoor wel regelmatig naar huis", lacht Rick.

Opofferen
Rick wil nog wel een paar dingen kwijt. "Defensie heeft veel van mij gevraagd en me veel gekost, zowel privé als in mijn werkleven. Dit bedoel ik zeker niet negatief, want ik heb er ook ontzettend veel voor terug gekregen". Hierover in het laatste artikel meer. "Verder wil ik mijn achterban ontzettend bedanken, want als je die geen goede hebt, dan was bovenstaand allemaal niet mogelijk geweest!", sluit Rick af.

In deel 3 gaan we verder over zijn functie als Heeres Bergführer en zijn passie voor de bergen.


Dennis Joosten 'Ruwe bolster blanke pit'
'Doen'