Minder suiker, hoe doe je dat?
Door Vera Wenting
Zlim Oisterwijk
Een suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag dus volgens het WHO-advies twaalf en half suikerklontje aan toegevoegde suikers consumeren en een man vijftien, dat lijkt best veel… toch eten we gemiddeld zeventien suikerklontjes per dag.
Suiker is niet per definitie slecht voor je lichaam, want het is ook een belangrijke vorm van snelle energie. Te veel suiker is wel slecht. Zo kan het leiden tot overgewicht waardoor je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2. Ook kan te veel suiker zorgen voor een slecht gebit, darmproblemen en vermoeidheid. Suiker volledige schrappen uit je voedingspatroon is daarom meestal ook niet nodig. Producten met (veel) toegevoegde suikers laten staan, is wel aan te raden. Een paar tips:
Ontbijt zonder toegevoegde suikers
Een goed begin van de dag is het halve werk, meer eiwitten in je ontbijt in plaats van snelle suikers zullen ook een beter en langer verzadigingsgevoel geven. Kies voor hartig beleg en volkoren graanproducten (zoals crackers of muesli) zonder toegevoegde suikers. Kijk goed naar de ingrediënten op het etiket, ingrediënten die eindigen met '-ose', zoals glucose, sucrose, dextrose et cetera zijn allemaal soorten suiker.
Stop met het drinken van dranken met suiker
De snelle suikers uit deze dranken veroorzaken hoge suikerpieken in het bloed en leveren eigenlijk alleen calorieën en nauwelijks voedingsstoffen. Drink water of thee zonder suiker. Vind je water saai? Voeg er dan een munt, citroen, gember aan toe voor een andere smaak.
Zorg voor voedzame tussendoortjes
Zorg dat je voldoende voedzame, makkelijke tussendoortjes in huis hebt en laat de eierkoeken, Sultana's en Liga's in de winkel liggen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Volkoren cracker met mager hartig beleg
- Komkommer, cherrytomaatjes of wortel met hummus
- Gekookt eitje
- Rijstwafel
- Schaaltje yoghurt of kwark met fruit
- Handje ongezouten noten