Fontgrootte: +

Zelfbedacht project zet members in het zonnetje

Afgelopen november startten Noor van Gastel (23), Valérie Spruyt (23) en Pleun Spijkers (20) uit Hilvarenbeek een stageproject bij Quiet. Vanuit Avans Hogeschool in Breda kregen ze de opdracht vrijwilligerswerk te gaan doen, waarvoor ze studiepunten ontvangen. De meiden bedachten zelf het project 'Van Quiet, Voor Quiet' (oftewel het tasjesproject), om meer aandacht voor armoede te vragen. De members hebben hierin het grootste aandeel en de opbrengsten worden besteed aan een gezellig evenement voor hen.

Door Mariël Hoefkens

Voor het project kenden Noor, Valérie en Pleun elkaar al een beetje. Toevallig zitten ze op dezelfde school, waar ze alle drie een andere opleiding volgen: Noor studeert Mens en Techniek wat de technische kant van de gezondheidszorg belicht, Valérie studeert Social Work (gericht op maatschappelijk werk) en Pleun studeert communicatie.

Geen twee dezelfde
"Het idee voor de tasjes bedachten we om een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken. Ze kunnen voor veel doeleinden gebruikt worden, zoals boodschappentas of sporttas. Deze lieten we de members zelf thuis maken, zodat ze tijdens de lockdown wat te doen hadden. Wij stelden hiervoor pakketten met stofjes, die door Beekse textielwinkels gedoneerd zijn, en een handleiding samen, wat we bij de members gingen afgeven", legt Noor uit. De creativiteit hierbij is aan haar opleiding gerelateerd. "Elk canvas-tasje, veertig bij vijfenveertig centimeter, heeft een andere voor- en achterkant. Op de neutrale achterzijde staat het logo van Quiet Hilvarenbeek."

Handige handen
Andere Bekenaren hielpen de members bij het maken van de tasjes. "Je moet wel creatief zijn en goed overweg kunnen met een naaimachine. In totaal werkten twintig handige dames eraan mee, waaronder de moeder van Noor", zegt Valérie. Haar studie is gericht op de doelgroep. "Als de tasjes af zijn, worden ze verkocht. Eerst wilden we dit via de winkel laten verlopen, wat door de lockdown niet doorging. Daarom gingen we Instagram inzetten, wat in het begin een uitkomst was." Gelukkig konden de studentes onlangs weer in de winkels terecht. Zo worden ook andere doelgroepen bereikt, aangezien ouderen volgens hen meestal geen gebruik maken van Instagram.

Onder elkaar
Gezien de opleiding van Pleun speelt het organiseren van dit evenement een belangrijke rol en het benaderen van members en sponsoren. "De tasjes kosten vijf euro per stuk. We hebben nu een productiestop, vanwege het einde van het schooljaar. Inmiddels zijn er tweehonderddertig gemaakt, maar nog niet allemaal verkocht", vertelt ze. "Het evenement haalt de members en hun gezinsleden uit het sociaal isolement. Bovendien krijgen ze zo wat terug voor hun geleverde arbeid en het brengt hen samen. De bijeenkomst vindt begin september plaats, want dan zijn de maatregelen nog meer versoepeld, en in de buitenlucht met waarschijnlijk een barbecue, een bingo en een kinderprogramma." Het drietal zoekt nog naar een locatie. Wel zijn ze afhankelijk van de hoogte van het budget.

Financieel wordt het project ondersteund door de Annetje van Puijenbroek Stichting en hoewel de meiden veel zelf ondernemen, worden ze aangestuurd door projectleider Simone Bazelmans - Verhoeven.


Zonnepanelen
Minder suiker, hoe doe je dat?