Nieuwe regeling pensioenverdeling bij scheiding komt er echt aan!
Door H.M. (Riëtte) van der Heijden
Knegtmans Advocaten & Mediators
Ook al bent u gescheiden, financieel blijft u deels verantwoordelijk voor elkaar. Zo heeft u recht op de helft van het ouderdomspensioen dat uw ex-partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. De huidige wetgeving bepaalt dat u daar pas aanspraak op maakt zodra uw ex-partner met pensioen gaat. Besluit uw ex-partner later met pensioen te gaan, dan krijgt u uw deel dus ook later. Bovendien gebeurt die uitbetaling niet automatisch: u moet binnen twee jaar na de scheiding aan het pensioenfonds doorgeven dat u de aanspraak op het ouderdomspensioen wilt delen. De huidige regeling heet 'verevening van ouderdomspensioen'. Vanaf 1 juli 2022 wordt het pensioen anders verdeeld, namelijk op basis van 'conversie'. U heeft nog steeds recht op de helft van het ouderdomspensioen dat uw ex-partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Verschil is echter dat u vanaf juli 2022 uw deel standaard ontvangt zodra u met pensioen gaat. U kunt er overigens voor kiezen dit later of eerder te laten uitkeren. De conversie wordt automatisch uitgevoerd door het pensioenfonds. U hoeft hiervoor niets door te geven.
Wijziging Partnerpensioen
Voor de meeste mensen zal de wetswijziging betreffende het ouderdomspensioen in principe een vooruitgang betekenen. De regelgeving omtrent het partnerpensioen wijzigt ook en niet voor iedereen ten voordele. Nu heeft u nog recht op het volledige partnerpensioen dat uw ex-partner voorafgaand aan en tijdens het huwelijk opbouwde. Als de wet in werking treedt krijgt u nog maar de helft van het opgebouwde partnerpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
Goed om te weten
Als u zelf pensioen heeft opgebouwd (ouderdoms-/partnerpensioen), maakt uw ex-partner daar ook aanspraak op. Als uw levensverwachting aanzienlijk hoger ligt dan die van uw partner, kan het slim zijn om van conversie af te zien en andere afspraken te maken over de verdeling. Want vanaf 1 juli 2022 wordt er van het deel dat u heeft opgebouwd, een deel afgesplitst voor uw ex-partner. Als uw ex-partner vervolgens overlijdt, maakt niemand meer aanspraak op die uitkering. Er zijn manieren om dat anders in te richten. Ook kunt u ervoor kiezen om vast te blijven houden aan verevening in plaats van conversie, mits het pensioenfonds hieraan meewerkt. Dit zijn zaken die moeten worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en tijdig aan de pensioenuitvoerders moeten worden doorgegeven.
Zorg dat u goed inzicht heeft in uw situatie!
De wet zou oorspronkelijk van kracht zijn vanaf 1 januari 2021. Vervolgens is de beoogde inwerkingtredingsdatum uitgesteld naar 1 juli 2022. De belangrijkste reden voor het uitstel is het feit dat de pensioenuitvoerders hun werkwijzen en administraties moeten aanpassen. Het wetsvoorstel is momenteel in behandeling door de Tweede Kamer.