Fontgrootte: +

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk

Marja Tils is geboren in Luyksgestel, maar heeft van haar 18e tot haar 25e in Sittard, Amsterdam en Hilversum gewoond. Een leuke tijd waar ze met veel plezier op terugkijkt. Sinds 1984 woont ze weer in Luyksgestel, alweer 38 jaar. Marja is inmiddels met prepensioen, na een werkzaam leven bij tal van bibliotheken. In Luyksgestel zijn ze blij met haar, want ze doet veel vrijwilligerswerk. Ze vertelt erover alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
Door Anny van Kessel

"Sinds 2008 ben ik bestuurslid van Gemeenschapscentrum Den Eijkholt in Luyksgestel. In de plaatselijke supermarkt werd ik gevraagd door de voorzitter. Zo gaat dat in een dorp. Ik vind het belangrijk dat je je inzet voor verenigingen en daarom heb ik 'ja' gezegd. Het is veel moeilijker voor een gemeenschapshuis vrijwilligers te vinden dan voor bijvoorbeeld een sportvereniging. Ouders, opa's/oma's zijn eerder bereid om zich daarvoor in te zetten. Gelukkig heeft Den Eijkholt ruim 35 vrijwilligers en die zijn 'goud' voor ons. Veel verenigingen vinden onderdak bij ons en we organiseren steeds meer sociaal-maatschappelijke activiteiten, zoals bijeenkomsten voor mantelzorgers en een steungroep bij verlies en rouw", vertelt Marja.

Op kamers in Amsterdam
Eigenlijk wist Marja niet goed wat ze wou doen na haar middelbare schooltijd. 'De Bibliotheek- en Documentatieacademie' leek haar wel wat en ze ging studeren in Sittard. "Daar woonde ik twee jaar op een grote studentenflat met twee medestudenten. De vervolgstudie deed ik in Amsterdam, waar ik samen met mijn moeder naartoe ging om een kamer te zoeken. Dat was eigenlijk wel grappig. We hadden de Telegraaf gekocht en via de 'kleintjes' (kleine advertenties, internet bestond toen nog niet) zouden we de kamers gaan bekijken. We mochten in Amsterdam logeren bij kennissen. Maar na een dag vieze, kleine en armetierige kamers te hebben bekeken, zakte ons de moed in de schoenen. Totdat mijn oog toevallig op het pand van Stichting Studentenhuisvesting viel. Een medewerkster vertelde dat er zojuist een benedenhuis beschikbaar was gekomen. Ik belde naar de eigenaresse in een telefooncel (met muntjes!) en we mochten naar Bussum komen voor kennismaking. Die eigenaresse gunde mij het benedenhuis. Misschien was het wel omdat mijn moeder mee was gekomen, we zullen het nooit weten. Achteraf besef ik hoe riant ik daar twee jaar lang heb gewoond. Na mijn studie kon ik gaan werken bij de bibliotheek in Amsterdam-Noord en toen ben ik verhuisd naar Hilversum."

Terug naar Luyksgestel
Marja kwam in 1984 terug naar Luyksgestel met haar toenmalige man en zoontje Tim. "We gingen Restaurant Het Pannenhuis uitbaten. Na de geboorte van ons tweede zoontje (Rob) zijn we helaas gescheiden en ben ik weer gaan werken in de bibliotheek, dit keer in Leende. Weer later werkte ik bij de bibliotheek in Bladel. Jarenlang heb ik in het bestuur van Korfbalvereniging Stormvogels gezeten en was ik ook scheidsrechter. Toen ik geblesseerd raakte kon ik niet meer korfballen en ben ik met mijn huidige vriend gaan fietsen op de racefiets. Dat was eerst best spannend, met die stang en klikpedalen!"

VluchtelingenWerk
Sinds enkele jaren is Marja ook vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Bergeijk. Haar zus Anja vroeg of Marja wilde meehelpen. "Het is heel dankbaar werk, want er moet veel voor hen geregeld worden. Elke dag is anders, maar je kunt als vrijwilliger écht iets voor die mensen betekenen. En het geeft je een kijkje in andere culturen, heel interessant."

Den Eijkholt
Marja: "Op 8 oktober vieren we ons 25-jarig jubileum met een grote feestdag in en rond Den Eijkholt. Voor iedereen, voor alle leeftijden. We hebben een jubileumcommissie van tien vrijwilligers en ik mag de voorzitter zijn. We hebben een mooi programma en we hopen er een heel leuke dag van te maken. En mochten mensen nog vrijwilliger willen worden, je bent van harte welkom. Aanmelden kan bij de nieuwe beheerder Gerard van Hove, 0497-541327."

Het Zoutpad
Blije gezichten op de fiets