Fontgrootte: +

Brigitte van Gils; Je lijf fluistert tegen je voordat het gaat schreeuwen

In Tilburg geboren groeide Brigitte op in een arbeidersgezin. Ze kreeg van huis uit mee om hard te werken en sober te leven of, zoals ze het zelf omschrijft: de niet lullen maar poetsen mentaliteit. Ze heeft een relatie met Aldwin, die al twee kinderen had uit een vorig huwelijk, samen kregen ze nog een dochter.
Door Sylvia Fullinck-Cremers

Brigitte was 24 jaar met plezier werkzaam in de farmaceutische industrie. "Een pittige baan, die me steeds meer energie kostte. Dat ging me tegenstaan", vertelt ze. "Werk zat dus eigenlijk niet echt lekker meer. In die tijd kreeg ik ook lichamelijke klachten, ik had het gevoel dat ik energie lekte, alleen ik wist niet waar. Uiteindelijk ben ik toch naar de huisarts gegaan en al snel bleek dat het flink mis was. Toen heb ik de belangrijke les geleerd om naar mijn lijf te luisteren want het geeft je signalen, je moet er alleen wel naar (willen) luisteren. Je lijf fluistert tegen je voordat het gaat schreeuwen. Ik heb gelukkig nog net op tijd geluisterd naar mijn lijf; zeven jaar geleden werd er borstkanker geconstateerd en ging de achtbaan van chemo, operatie en bestralingen van start, een heel heftige tijd."

Weer vertrouwen krijgen in je lijf
"Maar ik weet ook nog goed het moment dat de arts de woorden uitsprak: 'Ik heb alle reden om aan te nemen dat we aan de goede kant van de medaille zitten'. Ik was natuurlijk heel erg blij maar die blijdschap duurde welgeteld tien minuten voordat de twijfel en onzekerheid weer insloegen. Want meteen was er dat stemmetje wat me vertelde: 'Ja, maar ze zien niet alles'. Ziek zijn gebeurt namelijk niet alleen in je lichaam maar zeer zeker ook in je hoofd, je verliest het vertrouwen in je eigen lijf en het duurt een hele tijd voordat dat weer terugkomt. Daarnaast duurt het ook weer een hele poos om je energieniveau en conditie weer op te bouwen, je wilt zoveel maar het gaat gewoon (nog) niet. Maar hoe gek het ook klinkt, deze periode heeft me ook heel veel gebracht en vreselijk veel geleerd. Als die betonblok niet op mijn weg had gelegen, had ik maar doorgedenderd en had ik niet de tijd gehad om te zien en leren wat ik nu weet. Het heeft me milder gemaakt; je kunt niet meer dan je best doen en als het eens niet lukt, nou dan niet."

Beter weggaan dan je gekomen bent
"Mijn tijd en energie gaan naar mijn werk als vrijwilliger bij het Inloophuis Midden-Brabant; het centrum voor leven met en na kanker. Dit is een plek waar mensen, getroffen door kanker, elkaar kunnen ontmoeten, waar je terechtkunt voor een creatieve of ontspannende activiteit en waar ook mantelzorgers en nabestaanden steun en informatie kunnen krijgen", vertelt Brigitte enthousiast. "Het Inloophuis is tien jaar geleden opgericht op initiatief van Mirjam Bogaarts. Zij zag als regieverpleegkundige dat er grote behoefte was aan een plek waar men terechtkon met vragen, voor steun en om lotgenoten te ontmoeten. Het Inloophuis, inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio, is een plek waar je opgevangen en gedragen wordt als je dat nodig hebt. We ontvangen geen structurele financiering of subsidies, draaien dus eigenlijk volledig op giften, donaties en sponsoring. Gelukkig dragen veel mensen ons een warm hart toe, en zien ze dat het werk wat we doen echt nodig is. Eigenlijk is het vreemd dat het zo moet, want de ondersteuning die we bieden zou toch gewoon als basiszorg gezien moeten worden. Daar zou dus eigenlijk financiering voor moeten zijn vanuit de zorgverzekeringen en de overheid. Het is echt ongelofelijk belangrijk dat mensen die hulp nodig hebben ergens naartoe kunnen, en dan heb ik het niet alleen over de patiënten. Ook partners, mantelzorgers en familie of kennissen lopen vaak met vragen. Een goed gesprek met een kop koffie doet echt zo veel. Het kan een grote steun zijn om je zorgen of vragen met lotgenoten te bespreken. Vaak is er iemand die al tegen een bepaald probleem is aangelopen en door de ervaringen te delen kunnen we elkaar heel goed ondersteunen. Wij willen graag dat onze gasten, nadat ze in ons inloophuis zijn geweest, weer beter weggaan dan dat ze gekomen zijn. Daarom organiseren we talloze activiteiten. We bieden workshops aan zoals yoga, schilderen en mandala tekenen of schilderen. Daarnaast organiseren we ook informatieve bijeenkomsten, bijvoorbeeld hoe je omgaat met kanker binnen je gezin, op je werk of in je relatie. Ook zorgen we voor speciale verwenmomentjes zoals ontspanningsmassages, mindfulness en een beauty dag. Tijdens die activiteiten kunnen onze bezoekers even genieten, ventileren en uit hun hoofd komen."

Ervaringsdeskundige
Daarnaast is Brigitte vrijwilliger bij het Serviceteam van de Borstkankervereniging Nederland waar ze vragen beantwoordt die via mail binnenkomen. Als ervaringsdeskundige weet Brigitte wat er na de diagnose borstkanker op je afkomt. De vragen die zij via de website binnenkrijgt zijn heel divers: "Soms is het lastig om de vraag, die schriftelijk gesteld is, op de juiste manier te interpreteren, ik probeer om de vraag achter de vraag te achterhalen. Als vrijwilliger van het Serviceteam proberen we je bij te staan als je bijvoorbeeld keuzes moet maken voor een bepaalde behandeling, als je kampt met late gevolgen van behandelingen of als je gewoon eens alles van je af wilt praten. Bij specifieke medische vragen verwijzen we door naar een behandelaar, huisarts of de informatielijn van kanker.nl. Hoe dan ook; je krijgt antwoord op je vraag en hoeft daar nooit lang op te wachten. Daarnaast kunnen we als vrijwilligers gebruik maken van elkaars expertise in onze WhatsApp groep. Individueel hebben we allemaal onze eigen ervaring en kennis over bijvoorbeeld het type tumor, wel of geen amputatie dan wel reconstructie, hormoontherapie of niet. Het is fijn om van iemand een berichtje te krijgen waaruit blijkt dat ik iemand heb kunnen adviseren of op weg heb kunnen helpen."

"Nu ik heb geleerd mijn grenzen te bewaken en bovendien om daarin te berusten wil ik anderen blijven helpen om ook hun weg daarin te vinden. Ik maak elke dag weer mooie stappen op de weg die ik nu bewandel, en beleef mijn leven met volle teugen."

Bert en Mia Per fiets van Knegsel naar Santiago de...
Het Zoutpad